ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Από το 1965 η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων. Καθιερώθηκε για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναιτινγκέιλ το 1820, της αγγλοϊταλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας σηματοδοτεί μια ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής των νοσηλευτών και αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν.

Ο παγκόσμιος ορισμός της Νοσηλευτικής την προβάλλει ως  “εντεταλμένη” να βοηθά το άτομο, υγιή ή μη, στην εκτέλεση εκείνων των δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν στην ανάρρωσή του. «Είναι υπεύθυνο κοινωνικό έργο που αποβλέπει στην περιφρούρηση και τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας, που αποτελεί μέγιστο συντελεστή στην πολυμερή ανάπτυξη της κοινωνίας και τη δημιουργία ανώτερου πολιτισμού». Ως επιστήμη υγείας είναι επάγγελμα φροντίδας και άσκηση που απαιτεί σωματική, διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια και έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του αρρώστου, την οργανική φροντίδα και την ψυχολογική του υποστήριξη.

Οι νοσηλευτές εργάζονται για την προώθηση της υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) του υγιούς ή ασθενούς ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας. Το κύριο αντικείμενο ενός νοσηλευτή είναι η φροντίδα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του και η αποκατάσταση της υγείας τους. Επίσης, ο νοσηλευτής παίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του ατόμου έτσι ώστε να πετύχει και να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο υγείας, να βοηθά στην αποφυγή της ανάπτυξης ενός μεγαλύτερου προβλήματος υγείας, και να ανιχνεύει τους ασθενείς στα πρώιμα στάδια της αρρώστιας συντελώντας συχνά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αντιμετωπίζοντας τα επείγοντα περιστατικά και παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες κατά την απουσία των γιατρών.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981. Τα πρώτα σημαντικά βήματα που οδήγησαν στη σύστασή του έγιναν το 1964 από τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του που εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής άρχισε να  εργάζεται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και να αναπτύσσει το μοντέλο  της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο σπίτι του αρρώστου. Η Εταιρία στελεχώνεται σήμερα από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων 8 νοσηλευτών. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους φιλοξενούμενους εστιάζονται στους παρακάτω σκοπούς:

  • Πρόληψη της ασθένειας και περιορισμό της εξέλιξής της
  • Περιορισμός των επιπτώσεων μιας αναπόφευκτης ασθένειας
  • Εξασφάλιση επιδέξιας επιστημονικής φροντίδας στον ασθενή
  • Ενημέρωση, διδασκαλία οικογενειών ή ομάδων στην απόκτηση  υγιεινού τρόπου ζωής για την προαγωγή της κοινοτικής υγείας.