ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο: Ο Κυριάκος «κόβει» συγγενείς, μετακλητούς και γραμματείες

Στις 11 το πρωί η συνεδρίαση – Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί θα λάβουν φακέλους με το τι πρέπει να προωθήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο – Απαγορεύεται η η πρόσληψη συγγενών στα 51 μέλη της κυβέρνησης – Λιγότερες γενικές γραμματείες, περιορίζονται οι μετακλητοί

Από καινοτομίες και νεωτερισμούς που σηματοδοτούν την πολιτική αλλαγή την οποία ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους, χαρακτηρίζονται τα πρώτα δείγματα γραφής που έδωσε η κυβέρνηση την οποία σχημάτισε o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με συμβολικές κινήσεις αλλά και ουσιαστικές πρωτοβουλίες το κυβερνητικό επιτελείο στέλνει από την πρώτη μέρα συγκρότησης του νέου υπουργικού συμβουλίου μηνύματα ετοιμότητας για την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος και άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων για άλλο ύφος και ήθος στη διαχείριση της εξουσίας από τα νέα κυβερνητικά στελέχη.

Στην ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου επανήλθε το παλαιό τυπικό με τον θρησκευτικό όρκο και την τήρηση του πρωτοκόλλου. Και, αν εξαιρέσει κανείς την πληθώρα συγγενών των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το σκηνικό είχε, κατά τα λοιπά, την επισημότητα που είχε λείψει τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία είχαν αλλάξει οι κώδικες τόσο στην ενδυματολογία όσο και στην εν γένει συμπεριφορά.

Στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, εξάλλου, επικράτησε συναινετικό πνεύμα. Και ακόμη και εκεί που υπήρξαν διαφωνίες, μεταξύ των απερχόμενων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων «ενοίκων» των υπουργικών θώκων, εκφράστηκαν, εκατέρωθεν, με πολιτική κομψότητα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή του τόπου δεν θα μείνει μόνον στα τυπικά, αλλά θα γίνει και στα ουσιώδη ζητήματα που είναι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί η κυβέρνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στα υπουργεία ξεκίνησαν συσκέψεις για να εξεταστούν λύσεις σε επείγοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη ΔΕΗ, η οποία απαιτείται με κατάρρευση, οι εκκρεμείς επενδύσεις (Ελληνικό, κλπ).

«Μοντέλο Μητσοτάκη» και σε… power point

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που επιθυμεί να εφαρμόσει ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί.

Θα το παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην αρχική εισήγησή του και εν συνεχεία θα το παρουσιάσει με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας (power point) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με το τέλος της συνεδρίασης κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Εκεί θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ασυμβίβαστα και «μαχαίρι» σε δαπάνες

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές μαζί με τη νέα οργανωτική δομή της κυβέρνησης που θα νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα τεθούν μια σειρά από πρόσθετα ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων:
*Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.

*Η ισχύουσα απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα επεκταθεί και στις σύζυγοιους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
*Για όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης, με στόχο να «μικρύνει» το Κράτος και να περιοριστούν οι δαπάνες λειτουργίας του, αποφασίστηκε να μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων. Ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.