ΚΡΗΤΗ

Σε ανοδική πορεία οι τιμές μίσθωσης κατοικιών στα Χανιά

Νέα έρευνα με στοιχεία για καταστήματα και γραφεία σε κάθε πόλη της Κρήτης

Ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών στην πόλη των Χανίων λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Oι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κυμαίνονται στα 1.700-2.200 €/τμ στην Χαλέπα, στα 1.600-1.900€/τμ στη Νέα Χώρα και στα 1.500-1.800 €/τμ στα Λενταριανά και την Αμπεριά.

Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα γραφείων, υψηλότερα είναι στην πλατεία Δικαστηρίων συγκριτικά με το κέντρο της πόλης και κυμαίνονται στα 4-8 €/τμ., ενώ για τα καταστήματα το μεγαλύτερο μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο Παλιό Λιμάνι, με τα μισθώματα να κυμαίνονται στα 30-40 €/τμ, ενώ οι οδοί με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα εξακολουθούν να είναι η Χάληδων, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η Σκαλίδη, όπου τα μισθώματα κυμαίνονται στα 25-40 €/τμ.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε νέα έρευνα της “Δανός – Μελάκης Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων” με τίτλο: “Κτηματαγορά Κρήτης, 1ο Εξάμηνο 2018”.

Στην έρευνα γίνεται αναφορά στις περιοχές με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης και πώλησης σε κάθε πόλη της Κρήτης, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα γραφεία και τα καταστήματα.

Οι κατοικίες​

Σε ανοδική πορεία οι τιμές μίσθωσης κατοικιών στα Χανιά

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μικρό όγκο συναλλαγών, με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σε κεντρικές περιοχές και σημάδια σταθερότητας στις λοιπές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα αυξημένο μισθωτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για κατοικίες όλων των μεγεθών.

Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι τουλάχιστον 25-30ετίας και το εύρος τιμών κυμαίνεται στα 750-1.200 €/τμ, ανάλογα με τη θέση, την ηλικία και τη συντήρηση, ενώ οι τιμές πώλησης για νεόδμητα ακίνητα κυμαίνονται στα 1.800-2.500€/τμ. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κυμαίνονται στα 1.700-2.200 €/τμ στην Χαλέπα, στα 1.600-1.900€/τμ στη Νέα Χώρα και στα 1.500-1.800 €/τμ στα Λενταριανά και την Αμπεριά. Όσον αφορά στις τιμές μίσθωσης, λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη και παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με το 2017.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι άνω της 25ετίας, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται στα 1.000-1.400 €/τμ, ανάλογα με τη συντήρηση και τη δυνατότητα στάθμευσης.

Στο Ρέθυμνο, η πλειοψηφία των κατοικιών στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτίρια μεγάλης παλαιότητας, με το εύρος τιμών πώλησης να κυμαίνεται στα 1.050-1.400€/τμ, ανάλογα με το επίπεδο συντήρησης.

Στο Λασίθι, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στην παραθαλάσσια ζώνη, καθώς και στις νέες επεκτάσεις, λόγω της ύπαρξης κατασκευών μικρής ηλικίας, ενώ οι τιμές πώλησης στα παλαιά τμήματα των πόλεων είναι ελαφρώς μικρότερες. Όσον αφορά στις τιμές μίσθωσης, αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το 2017.

Τα γραφεία

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά των γραφειακών χώρων στην Κρήτη παρέμεινε σταθερή και το 1ο εξάμηνο του 2018, ενώ σε σχέση με το 2017, η αγορά κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό περίπου 5-10%.

Στα Χανιά, τα μισθώματα στην πλατεία Δικαστηρίων είναι υψηλότερα συγκριτικά με το κέντρο της πόλης και κυμαίνονται στα 4-8 €/τμ., λόγω της ύπαρξης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας και των Δικαστηρίων, ενώ οι υψηλότερες αγοραίες αξίες εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία 1866 και τις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη, όπου κυμαίνονται από 1100€-1600€/τ.μ.».

Στο Ηράκλειο, η πλειοψηφία των γραφειακών χώρων συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης (οδοί Ζωγράφου, Δαιδάλου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Έβανς, 25ης Αυγούστου, Καλοκαιρινού, Αβέρωφ, 1821, Πλατεία Λιονταριών),όπου ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες ενδιαφέρονται για γραφεία κοντά σε δημόσιες υπηρεσίες με τις τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 3-8 €/τ.μ.. Αντιθέτως, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους που βρίσκονται εκτός των κεντρικών οδών και στα προάστια της πόλης είναι σχεδόν μηδενική.

Στο Ρέθυμνο, η βασική αγορά γραφείων συγκεντρώνεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, την Παλιά Πόλη και την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ νέοι γραφειακοί χώροι (10ετίας) εντοπίζονται στις βασικές οδούς εισόδου στο κέντρο της πόλης, όπως οι Λεωφόροι Ηγουμένου Γαβριήλ (δυτική είσοδος) και Πορτάλιου (ανατολική είσοδος). Οι τιμές πώλησης τους κυμαίνονται από 1100- 2100 €/τ.μ. αναλόγως παλαιότητας, ενώ μίσθωσης από 4-10 €/τ.μ.

Στο Λασίθι, λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους των πόλεων, οι γραφειακοί χώροι συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την πλατεία κάθε πόλης. Οι τιμές πώλησης τους κυμαίνονται από 900-1500 €/τ.μ. αναλόγως παλαιότητας, ενώ μίσθωσης από 3-7 €/τ.μ.

Τα καταστήματα

Σε ανοδική πορεία οι τιμές μίσθωσης κατοικιών στα Χανιά

Στα Χανιά, το μεγαλύτερο μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο Παλιό Λιμάνι, με τα μισθώματα να κυμαίνονται στα 30-40 €/τμ, ενώ οι οδοί με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα εξακολουθούν να είναι η Χάληδων, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η Σκαλίδη, όπου τα μισθώματα κυμαίνονται στα 25-40 €/τμ. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η Τζανακάκη μέχρι το σημείο του Κήπου, όπου η ζήτηση εκτοξεύθηκε, λόγω της μη ύπαρξης χώρων στα υπόλοιπα βασικά σημεία.
Στο Ηράκλειο, το μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα καταστήματα εντός των τειχών. Οι οδοί με την μεγαλύτερη εμπορικότητα παραμένουν η Δαιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, με τα μισθώματα να κυμαίνονται στα 20-40 €/τμ.

Στο Ρέθυμνο, τα μηνιαία μισθώματα κυμαίνονται στα 15-30 €/τμ στην οδό Αρκαδίου (με τις μεγαλύτερες τιμές να αφορούν στο βόρειο τμήμα της οδού) και στα 10-15 €/τμ στις δευτερεύουσες οδούς (Γερακάρη, Εθνικής Αντιστάσεως) της Παλιάς Πόλης.

Στο Λασίθι, η εμπορική δραστηριότητα συγκεντρώνεται κυρίως στην παραλιακή ζώνη και στο κέντρο των πόλεων, ενώ η σχετικά μικρή προσφορά ακινήτων έχει ως συνέπεια τις αρκετά υψηλές μισθωτικές και αγοραίες αξίες σε αρκετές περιπτώσεις.

Τουρισμός

Στην Κρήτη, οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και για το 2018. Ήδη σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία διεθνών αφίξεων για το ‘α εξάμηνο του 2018, παρατηρείται αύξηση των επιβατών στo αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων παρατηρείται μια σταθερότητα με μικρή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων για το 2018, μέχρι στιγμής υπάρχει μια μείωση στον αριθμό άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας σε 74, με αύξηση του αριθμού των επιβατών σε 143.000 σε σχέση με το 2017 (πηγή: Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων).

Τουριστικές Επενδύσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα (brands), αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές, για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, τη βελτίωση των υποδομών και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στη βόρεια πλευρά του νησιού, κυρίως στις περιοχές Λασιθίου και Ηρακλείου. Παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον για boutique ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων συνεχίστηκε αμείωτο και σε αυτήν την περίοδο.

Ακόμη, στην έκθεση σημειώνεται ότι ξεκίνησε η λειτουργία νέας πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμπαρίου, σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων.

Logistics και Βιομηχανία

Στην Κρήτη, το ενδιαφέρον όσον αφορά στον τομέα των logistics και της βιομηχανίας-βιοτεχνίας είναι ιδιαίτερα μικρό και ως εκ τούτου, η αγορά στους συγκεκριμένους τομείς παρέμεινε σταθερή κατά το 1Ο εξάμηνο του 2018.
Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι εντοπίζονται κυρίως στο Ηράκλειο και τα Χανιά, λόγω της ύπαρξης ΒΙ.ΠΕ στο Ηράκλειο και ΒΙΟ.ΠΑ στα Χανιά, καθώς και αεροδρομίου και εμπορικού λιμανιού στις δύο αυτές πόλεις.