ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Πώς θα κινηθούν τα μέσα

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό λόγω της 24ωρης απεργίας – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις – Στάση εργασίας και στα ΜΜΕ

Μετ΄εμποδίων θα κινηθεί σήμερα Τρίτη το επιβατικό κοινό εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ,ΕΚΑ,ΕΚΠ) που αντιδρούν στις εργασιακές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο μετρό (γραμμή 2 και 3) και στο τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Απεργία προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ και καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά ενώ αναμένεται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η ενημέρωση θα σιγήσει σήμερα Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 12.00-15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω της 3ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Οι ενώσεις στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ δηλώνουν ότι αντιδρούν σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Λόγω της αδυναμίας που αντιμετωπίζει η «ακέφαλη» ΓΣΕΕ η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με διορισμένη διοίκηση , να προκηρύξει απεργία, τις κινητοποιήσεις ανέλαβαν να οργανώσουν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ οργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα στις 11πμ στην πλατεία Κλαθμώνος ενώ μισή ώρα νωρίτερα στις 10.30π.μ. στα Προπύλαια τα μέλη του ΠΑΜΕ οργανώνουν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση.

Ωστόσο ορισμένες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία καθώς και η ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ αποφάσισαν να απεργήσουν στις 25-9-2019. Επίσης την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Το απεργιακό μπαράζ θα συνεχιστεί (όχι όμως συντονισμένα λόγω της ακέφαλης ΓΣΕΕ) και τις επόμενες ημέρες καθώς ορισμένες ομοσπονδίες προκήρυξαν απεργία για τις 2 Οκτωβρίου.