ΚΡΗΤΗ

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ-ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ

ΗΚρήτη είναι έτοιμη και να δεχτεί αλλά και να φιλοξενήσει στα νοσοκομεία του νησιού ύποπτα κρούσματα  του κοροναϊού, όπως φάνηκε στη διάρκεια της χθεσινής άσκησης που έγινε στον ΚΑΗΚ και στο ΠΑΓΝΗ, αλλα και από τις δηλώσεις που έκαναν χθες οι φορείς της Υγείας, στο πλαίσιο της άσκησης στον αερολιμένα Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, οι συναρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά στην άσκηση δείχνοντας ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε παρουσιαστεί και χρήζει νοσηλείας.

η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη
Η Κρήτη είναι σε ετοιμότητα, είπε χθες η κ. Μπορμπουδάκη

Είναι ενδεικτικό ότι ερωτηθείσα χθες η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ύποπτο κρούσμα στην Κρήτη».

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν   κάποια πιθανά κρούσματα στη χώρα τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί (σ.σ. δεν είχε επιβεβαιωθεί ακόμα το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη) και διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες βάσει του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται για το σύστημα Υγείας να είναι σαφείς και σωστές. Είμαστε σε ετοιμότητα.

Το νοσοκομείο αναφοράς, το ΠΑΓΝΗ, έχει δείξει δείγματα γραφής και στο παρελθόν και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι ό,τι χειρότερο τέτοιες στιγμές να κινδυνολογούμε.

Η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό κάνουμε».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο αναφοράς δεν είναι έτοιμο και από πλευράς προσωπικού, αλλά και ότι οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί (θάλαμοι αποσυμπίεσης) είναι πρόχειρες.

Η κα Μπορμπουδάκη είπε ότι «σε θάλαμο αρνητικής πίεσης διαθέτουμε στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο Ηρακλείου τέσσερις θαλάμους στη μονάδα κι έναν εξωτερικό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας. Μπορούμε εφόσον έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, να απομονώνουν ολόκληρα τμήματα κλινικών για να μπορούν να φιλοξενήσουν τους ασθενείς»”.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ-ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ
Η άσκηση έγινε στον ΚΑΗΚ και στο ΠΑΓΝΗ

Η άσκηση

Παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη, του υπεύθυνου  Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων Υγείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) Ν. Μίχου, κλιμάκιου του ΕΟΔΥ και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη άσκηση στο «Νίκος Καζαντζάκης» και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η άσκηση ξεκίνησε χθες στις 4 το απόγευμα και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεων του ΕΚΑΒ με άλλους κρατικούς-δημόσιους φορείς και με τις εμπλεκόμενες δομές Υγείας, σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πληρώματα που φορούσαν ειδικές στολές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι δύο επιβάτες
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πληρώματα που φορούσαν ειδικές στολές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι δύο επιβάτες

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης, στο αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας που έφτασε χθες στο Ηράκλειο από το εξωτερικό δύο επιβάτες είχαν  παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα κοροναϊού Covid-19 (βήχα, πυρετό, δύσπνοια), ενώ είχε ενημερωθεί  το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν  όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών κοροναϊού Covid-19, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και του ορισμένου νοσοκομείου αναφοράς, δηλαδή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και διακομίσθηκαν τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού.

Στα Χανιά

Η δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο Παρασκευή στις 11:00 π.μ., στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης, ένα άτομο στην πόλη των Χανίων, το οποίο πριν επτά περίπου ημέρες είχε ταξιδέψει από την Κίνα στην Ελλάδα (μέσω τρίτης χώρας), εμφανίζει κάποια πιθανά συμπτώματα κορωναϊού Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, βήχα, εκδήλωση εμετών, με πόνους στην κοιλιακή χώρα) και πραγματοποιεί κλήση στο ΕΚΑΒ (166).