ΕΛΛΑΔΑ

Σκευωρία Novartis: Μαραθώνια κατάθεση «Σαράφη» στην Προανακριτική – «Δεν έχω στοιχεία για κανέναν Έλληνα πολιτικό»

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι όσα είχε πει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν «στο πεδίο της πιθανολόγησης» – Η κατάθεσή του ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ συνεχίζεται

Τα παίρνει όλα πίσω ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ενώ η κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι δεν  έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αναφορικά με την υπόθεση Novartis και πως όσα είχε πει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήταν στο πεδίο της πιθανολόγησης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπερζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και  τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή τους στην υπόθεση. Επίσης υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2018 την κυρίαΤουλουπάκη, πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας, χωρίς ωστόσο, να εισακουσθεί. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν τον μάρτυρα τι έχει να απαντήσει αναφορικά με το νεώτερο έγγραφο της κυρίας Τουλουπάκη που ανέφερε ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έγγραφο που της είχαν στείλει οι αμερικανικές αρχές,  όπου και είχε πάει για να καταθέσει προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Απάντησε ότι πρόκειται για «ανακρίβειες της εισαγγελέως».

Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ξεκαθάρισε για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως “δεν εχω κανενα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι …πιθανολόγηση”.

Για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι ειναι ανακριβές. Επίσης Δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’αντιπαράσταση και ειδικότερα τους μάρτυρες Νίκο Μανιαδάκη, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη απάντησε ότι «δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο «Σαράφης» υποστήριξε ότι και οι αναφορές του για Σαλμά, Λυκουρεντζο, Πικραμμενο, Βενιζέλο και Γεωργιάδη ήταν πιθανολογήσεις.

Αναφορικά με την σχέση Βενιζέλου – Λιντζερη, που ο ιδιος ειχε καταγγείλει στις αρχικες του καταθεσεις, ο Μαξιμος Σαράφης αυτή τη φορά είπε:  «Εμένα ρωτάτε; Στην αγορά κυκλοφορούσε μια φήμη. Εγώ αυτή μετέφερα. Τα άλλα είναι της εισαγγελέως».

Είναι σαφές ότι ο μάρτυρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την σκευωρία Novartis, επιδιώκοντας παράλληλα να απομονώσει τις όποιες ευθύνες στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου. Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονται στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία χρησιμοποιείται  εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» συνεχίζεται έως αυτή την ώρα, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 το βράδυ, τότε είναι πιθανό να αρχίσει και η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση», που είχε προγραμματισθεί για τις 8.30 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστικό – αστυνομικό θρίλερ της περασμένης εβδομάδας έληξε με την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθεί η «κουκούλα» στα δύο πρόσωπα που κατήγγειλαν τροχήλατες βαλίτσες με πολύχρωμα χαρτονομίσματα προς πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν έωλοι οι ισχυρισμοί τους.