ΚΡΗΤΗ

Σκόρπισαν την τέφρα του Καθηγητή στο Κρητικό Πέλαγος – Εκπληρώθηκε η τελευταία του επιθυμία

Ο Βασίλης Ναυπακτίτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιθυμούσε η τελευταία του κατοικία να είναι το Κρητικό Πέλαγος

Αναπαύθηκε η ψυχή του Βασίλη Ναυπακτίτη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και κορυφαίου ερευνητή.

Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ σε ηλικία 84 ετών, στις 24 Μαΐου 2015.

Τρία χρόνια αργότερα, χτες 3 Ιουλίου, η αυλαία έπεσε γι’ αυτόν και η ψυχή του αναπαύθηκε με την εκπλήρωση της τελευταίας του επιθυμίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τους «Φίλους» του Βασίλη Ναυπακτίτη, αν και γεννηθείς στην Αθήνα, ο Βασίλης λάτρευε την Κρήτη και επιθυμούσε η τελευταία του κατοικία να είναι το Κρητικό Πέλαγος.

Η αγαπημένη του οικογένεια έκανε την επιθυμία του πράξη μεταφέροντας την τέφρα του από τις ΗΠΑ στο Ηράκλειο και «εγκαθιστώντας» την στο λατρευτό του θαλάσσιο περιβάλλον.

Η τελετή ταφής διεξήχθη σε πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον, ήταν λιτή, συγκινητική και σύμφωνη με το γράμμα του νόμου.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Ναυπακτίτης

Ο αγαπητός σε όλους Ερευνητής και Καθηγητής σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με υποτροφία, κατ’ αρχάς στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Επιχειρήσεων»  λόγω υποχρέωσης της υποτροφίας του και στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο της «Βιολογία» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε, με υποτροφία, μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard University, από όπου πήρε το διδακτορικό του στο γνωστικό αντικείμενο «Θαλάσσια Βιολογία-Ωκεανογραφία».

Από το 1967 μέχρι το 1982 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Southern California University, στον Τομέα Βιολογικών Επιστημών.

Το 1982 εξελέγη μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (τέως ΙΘΑΒΙΚ).

Ο Βασίλης Ναυπακτίτης  ήταν καθοριστικός παράγοντας τόσο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου και του ΙΘΑΒΙΚ όσο και για την στελέχωση των δύο Ιδρυμάτων. Επηρέασε βαθιά τη ζωή πολλών Βιολόγων καθώς υπήρξε δάσκαλος και εμπνευστής πολλών σημερινών Ερευνητών και Πανεπιστημιακών.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για την ευγένεια, την αισιοδοξία, την αφοσίωση του στις Θαλάσσιες επιστήμες, την εποικοδομητική του συνεισφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι, τη συνεχή αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την επιδίωξη της αριστείας. Θα είναι σίγουρα εμπνευστής πολλών γενεών επιστημόνων ακόμα.

neakriti.gr