ΕΛΛΑΔΑ

Σουβλάκι: Στα «κάγκελα» οι Έλληνες για το πιτόγυρο στα 3 ευρώ

Πάρτι στα social media για την επερχόμενη αύξηση – Θα μας κάνετε ζητιάνους για ένα σουβλάκι, γράφουν οι χρήστες και αναπολούν την εποχή της δραχμής

Όταν ξεκίνησε η κρίση, μετά το αρχικό σοκ και τη μάχη να σταθούν οι Έλληνες στα πόδια τους, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία σοβαρών αντιδράσεων. Η χώρα μπήκε σε μνημόνιο, το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας κατρακύλησε βίαια και σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα και όντας υπό καθεστώς πλήρους αιφνιδιασμού, ο μέσος Έλληνας δεν είχε χρόνο για… επανάσταση, καθώς πάλευε να σώσει ότι… μπορούσε να σώσει από τη ζωή του. Τότε, λοιπόν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγαμε ότι «η επανάσταση θα γίνει αν βρεθεί κάποιος να κόψει στον Έλληνα το σουβλάκικαι τον καφέ». Κανείς, λοιπόν, δεν άγγιξε το σουβλάκι, το «εθνικό σνακ» των Ελλήνων και κορυφαία επιλογή για τους τουρίστες. Ποιος θα περίμενε, ότι δέκα χρόνια μετά την κρίση και αφού η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, θα ερχόταν η στιγμή να… «κοπεί το σουβλάκι» για μία σημαντική μερίδα Ελλήνων!

Η είδηση ότι το… πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, από 2,20 ή 2,30 που είναι σήμερα στα περισσότερα σουβλατζίδικα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το σουβλάκι δεν είναι απλώς ένα πλήρες γεύμα. Είναι ένα γεύμα που απολαμβάνει τακτικά η ελληνική οικογένεια, είτε στο σπίτι, είτε στις εξόδους της, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Η αύξηση της τιμής του στα 3 ευρώ, ξεπερνά σε ποσοστό το 30% κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση για την τσέπη της ελληνικής οικογένειας είναι μεγάλη και προστίθεται στις «σιωπηρές» αυξήσεις των τιμών σε μία σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία σημαντικότατη άνοδος στον προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ.

Το σουβλάκι, λοιπόν, παύει να αποτελεί τη «λογική» διέξοδο της μέσης ελληνικής οικογένειας για τη βόλτα. Αν υπολογίσουμε με 2,2 ευρώ και δύο πιτόγυρα για κάθε άτομο μίας τετραμελούς οικογένειας, το κόστος αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 17,6 ευρώ. Δηλαδή, μία τετραμελής οικογένεια χορταίνει με λιγότερα από 20 ευρώ. Όταν το πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, το κόστος εκτοξεύεται στα 24 ευρώ, δηλαδή για κάθε παραγγελία, 6,4 ευρώ περισσότερα. Με άλλα λόγια; Η τετραμελής οικογένεια θα πληρώνει σχεδόν τρία πιτόγυρα περισσότερα, όταν η τιμή θα αυξηθεί στα τρία ευρώ!

Γιατί όμως αυξάνεται η τιμή του πιτόγυρου στα τρία ευρώ;

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%.

Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Πάρτι… για το πιτόγυρο στο διαδίκτυο!

Οι χρήστες του διαδικτύου, μέσω του βήματος που τους παρέχει το διαδίκτυο, πραγματικά «ξεσπάθωσαν». Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές. Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Τα περισσότερα είναι σε mood χαβαλέ, αλλά πίσω από αυτό, κρύβεται μία πραγματικότητα. Η αύξηση της τιμής ενός φαγητού που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η «τσαντίλα» για την επερχόμενη αύξηση του πιτόγυρου στα 3 ευρώ είναι τόσο μεγάλη, που ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του ίντερνετ, «επέστρεψε» στην εποχή της… δραχμής, κάνοντας τη σύγκριση. Έχουν άδικο; Πώς να έχουν άδικο, όταν αγοράζαμε… δίπιτο με 200 δραχμές και τώρα, το… πιτόγυρο θα κοστίζει πάνω από 1.022 δραχμές το ένα! Δηλαδή, η τιμή τους ενός, αντιστοιχεί σε 5 πιτόγυρα απ’όλα σε σχέση με την εποχή της δραχμής.

Ακολουθούν τα πιο «δυνατά» σχόλια στα social media:

micro™@smallestaccount

μόνο αν έχει όλο αυτόν τον γύρο μέσα

See micro™’s other Tweets

ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΣΧΙΟΣ@StefXios

ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ,ΡΕ ΑGΛΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ! ΤΕGΛΕΙΩΣΑΤΕ!

See ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΣΧΙΟΣ’s other Tweets

Σσσσανετος να ουμε®@BavasCostas

αδέρφια έχουμε πολεμοοοοοο

See Σσσσανετος να ουμε®’s other Tweets

Αληταμπουρ@ς@Alitampouras_7

Put the souvlakos down slowly, αλλιως οπλιζω κ ερχομαι…

See Αληταμπουρ@ς’s other Tweets

Embedded video

Ghost Face Tweeta@FaceTweeta

Φιλαράκι μήπως έχεις τρία ευρώ να πάρω ένα σουβλάκι;

22 people are talking about this

View image on TwitterView image on Twitter

To_ΨΩΝΙΟ@To_Psonio

Ένα χιλιάρικο το σουβλάκι πιτα απόλα…
Όταν το 1995 με 1 χιλιάρικο πήγα συναυλία Παπακωνσταντινου, έφαγα 2 σουβλάκια, ήπια καμικάζι κέρασα 2 σφηνάκια και γύρισα με Ταξί σπίτι

76 people are talking about this

Ο Γέροντας του Βουνού@G1ann1sG

Αποκλειστικές εικόνες από την προσεχή ανακαίνιση στα σουβλατζίδικα όταν πάει

15 people are talking about this

Η Τζάκυ@plantarious

; έφυγαν τα καλύτερα μυαλά από τη χώρα, θέλετε να φύγουν και οι καλύτερες κοιλιές; ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΤΕ; ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ

69 people are talking about this

Ολύμπια (ψυχραιμία)@olympia_Klo

Φαγωθήκατε ότι είναι πιο ακριβά τα φασολάκια από το πιτογυρο. Ορίστε τώρα

See Ολύμπια (ψυχραιμία)’s other Tweets

Christos Roukos@christosroukos

Θα καταλήξουμε ν’ αγοράζουμε πιτογυρα στη μαύρη αγορά…

15 people are talking about this

Vicky GB@coold1va

Διαμαρτυρία, όλοι στους δρόμους με πλακάτ.. Αύριο 3 ευρώ… μεθαύριο 5 😛1000 δραχμές πίτογυρο, αν το έλεγες αυτο το 2001 θα έτρωγες παντοφλιές 🤭

15 people are talking about this

Ο πρωινός 🇵🇰@p_l_1

Αν ο ΕΝΦΙΑ έριξε τον Σαμαρά, τότε το θα είναι η ταφόπλακα του Τσίπρα.

28 people are talking about this

Christos Roukos@christosroukos

Δεν βγήκαμε στους δρόμους για όλα τ’ άλλα, θα βγούμε για τα

See Christos Roukos’s other Tweets
See 🌞 Ακης FIREMAN 🚒‘s other Tweets

Γλυκος Μπαμπας@paok_scorpio

🎵Νύχτες δίχως πιτόγυρα
νύχτες χωρίς σκοπό
Χαμένοι από χέρι
τα πηγανε τρια ευρώ

ανόητες αγάπες
αντίο ντελιβερά
Τωρα πια θα τρωμε
μονο ψεύτικα…🎵

See Γλυκος Μπαμπας’s other Tweets

ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΣΧΙΟΣ@StefXios

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ, ΚΑΙ ΕΔΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ; ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΣΑΓΑΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ, ΡΕ ΨΟΦΙΜΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ; ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ, ΛΑΠΑΔΕΣ!

See ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΣΧΙΟΣ’s other Tweets

Δείτε επίσης