ΚΡΗΤΗ

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ: Κίνδυνος για την καθαριότητα

Πολλά και σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ορθή λειτουργία αποκομιδής των απορριμμάτων αλλά και σε σχέση με την δημόσια υγεία δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου κόντρα μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Όπως ήδη έγραψε η “Π”, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν η προϊσταμένη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη αποφάσισε να απορρίψει αίτημα της δημοτικής Αρχής για έγκριση κονδυλίων επιπλέον κατανάλωσης καυσίμων σε 11 από τα απορριμματοφόρα του Δήμου.

H συντονίστρια της Αποκεντρωμένης, Μαρία Κοζυράκη
Η Μαρία Κοζυράκη

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προϊσταμένης, οι υπερβάσεις της δημοτικής Αρχής είναι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και στο διπλάσιο του εγκεκριμένου από το νομικό πλαίσιο ορίου λίτρων που επιτρέπεται να καταναλώσει κάθε απορριμματοφόρο.

Με βάση αυτή τη λογική και με δεδομένο πως οι υπερβάσεις παρατηρούνται μόνο στον Δήμο Ηρακλείου, η κ. Κοζυράκη απέρριψε το αίτημα της δημοτικής Αρχής, αφήνοντας ουσιαστικά στον “αέρα” ένα πολύ σημαντικό μέρος της αποκομιδής στον Δήμο Ηρακλείου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτική Αρχή να απαντήσει με επίσκεψη στην αρμόδια εισαγγελέα. Οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μαρία Καναβάκη και Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας Κώστας Βαρδαβάς επισκέφθηκαν την Εισαγγελία και διευκρίνισαν πως  για όποια προβλήματα προκύψουν στη δημόσια υγεία ή στην αποκομιδή απορριμμάτων δεν θα είναι  είναι υπεύθυνος ο Δήμος, αλλά η Αποκεντρωμένη που δεν εγκρίνει τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Δήμος, οι υπερβάσεις σε καταναλώσεις καυσίμων δεν αφορούν το σύνολο του στόλου, αλλά μόλις 11 οχήματα, από τα συνολικά 61 που διαθέτει η δημοτική Αρχή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε σαφές, μάλιστα, πως ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται οι υπερβάσεις σχετίζεται με το γεγονός πως υπάρχουν πάρα πολλές μικρές παράνομες χωματερές εντός των ορίων του Δήμου που καθαρίζονται, καθώς επίσης και τεράστιες ανάγκες στο κέντρο της πόλης, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο.

Ο Κώστας Βαρδαβάς
Ο Κώστας Βαρδαβάς

Ο κ. Βαρδαβάς έκανε σαφές ότι και τους επόμενους μήνες η κατάσταση δεν θα μπορέσει να είναι διαφορετική, λόγω των ιδιαιτεροτήτων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση νομιμοποιείται στην υπογραφή των κονδυλίων υπερβάσεων καυσίμων, αφού σύμφωνα με τον νόμο η συγκεκριμένη ενέργεια επιτρέπεται εφόσον υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες. Έντονα αντέδρασε και η κ. Καναβάκη που απέρριψε τις όποιες αιτιάσεις περι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Παρ’ όλα αυτά η κ. Κοζυράκη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εμμένουν στην άποψη ότι όλες οι προηγούμενες υπερβάσεις υπογράφονταν στο πλαίσιο καλής θέλησης, με την επισήμανση πως τα αιτήματα της δημοτικής Αρχής σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον καταχρηστικά.

Η Εισαγγελία από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε σύνεση και καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία, προς το παρόν ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκεται, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς και αν θα βρεθεί τελικά μια λύση η οποία δεν θα ναρκοθετεί τη δημόσια υγεία, που ενδιαφέρει και τους περισσότερους πολίτες.