ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη ο Πομπέο για να επιβλέπει το τρυπάνι της Exxon Mobil..- Αλλάζει το σκηνικό στην Αν. Μεσόγειο..

           

Σειρά εξελίξεων πυροδοτεί, όχι µόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα, η ανακάλυψη του κοιτάσµατος των 5 έως 8 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στη θέση «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, µε την Τουρκία να παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, η ίδια από θέση αποµόνωσης.

Μιλώντας χθες από το βήµα του Οικονοµικού Φόρουµ των ∆ελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ,δήλωσε ότι ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο ενδέχεται να λάβει µέρος στην τριµερή ΕλλάδαςΚύπρου-Ισραήλ που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί το προσεχές διάστηµα, ενδεχοµένως µέσα στον Μάρτιο και κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη.

Ο λόγος για ένα κοίτασµα η αξία του οποίου θα µπορούσε να κυµανθεί µεταξύ 30 δισεκατοµµυρίων και 40 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, χωρίς βέβαια αυτό να σηµαίνει ότι η αξιοποίησή του είναι κάτι που µπορεί να γίνει εύκολα και άµεσα. Σηµειώνεται, άλλωστε, ότι στο οικόπεδο 10 θα πρέπει να ακολουθήσει και νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση από την ExxonMobil προκειµένου να προσδιοριστεί ακριβέστερα η πραγµατική ποσότητα του κοιτάσµατος στον «Γλαύκο».

«Ζεσταίνουν» τα τρυπάνια

Τα αποτελέσµατα των προκαταρκτικών ερευνών έρχονται, ωστόσο, να πυροδοτήσουν εξελίξεις στα νερά της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Αµερικανοί (ExxonMobil), Γάλλοι (Total) και Ιταλοί (ENI) ζεσταίνουν πλέον µηχανές για νέες γεωτρητικές έρευνες στην Κύπρο, προς µεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, η οποία είναι βέβαιο πως θα αντιδράσει προκαλώντας (µένει να φανεί το πού, το πώς και το πότε) και επαναλαµβάνοντας εκείνο το µήνυµα που διατυπώνει παγίως το τελευταίο διάστηµα, ότι δηλαδή τίποτα δεν µπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη σύµφωνη γνώµη της. Στην κυπριακή ΑΟΖ, πάντως, οι εξελίξεις τρέχουν…