ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία-σοκ για τη φορο-ληστεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: 727 εκατ. περισσότερους φόρους πληρώσαμε φέτος

Επιπλέον φόρους ύψους 727 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσαν οι φορολογούμενοι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018!

Μάλιστα, εκεί αποδίδεται το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Επιχειρώντας μια βαθύτερη ανάλυση στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως το Πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως παρατηρεί όμως, «στην πλευρά των εσόδων εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 350 εκατ. ευρώ» αλλά «αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων» γιατί πέρυσι το δημόσιο είχε εισπράξει 956 εκατ. ευρώ (λόγω της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1,120 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων τα 727 εκατομμύρια ευρώ αφορούν λιγότερες δαπάνες για τόκους, τα 361 εκατ. αφορούν μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και 32 εκατομμύρια ευρώ αφορούν δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αλλά και τις δαπάνες που έκοψε το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τις πλήρωσαν και πάλι με επιπλέον εισφορές τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή ο ΕΦΚΑ) «καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 115 εκατ. ευρώ» που «οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 457 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017» ενώ όμως «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017».

Ακόμα, ενώ φέτος η κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους (αφού είναι προαπαιτούμενο και για την έξοδο από το Μνημόνιο αλλά και για την δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM), το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή διαπιστώνει «αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης», αν και χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι).