ΚΡΗΤΗ

Στον Ζαχαρία Πορταλάκη το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου

Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιείται αυτή την ώρα η τελετή απονομής του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου στον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη.

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιείται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Το παρών δίνουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός που θα απονέμει και το βραβείο.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρίσκεται εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Παράλληλα με την τελετή Βράβευσης πραγματοποιούνται και τα Εγκαίνια εκθέσεως έργων Τέχνης από την συλλογή του κ. Πορταλάκη.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αναδείξει πολλές και φωτεινές προσωπικότητες. Σήμερα ήρθαμε να διαψεύσουμε τη ρήση ότι οι σπουδαίοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζονται στον τόπο τους” είπε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Γ.Γ του Υπουργείου ΕσωτερικώνΜιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

“Το Ηράκλειο ευεργετήθηκε από τη γενναιοδωρία του κ. Πορταλακη. Ο Πολιτισμός αποτελεί μια κορυφαία πτυχή της ιστορίας μας” τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος ΗρακλείουΒασίλης Λαμπρινός.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Για την προσωπικότητα και την προσφορά του Ζαχαρία Πορταλάκη, μίλησε και ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αλέξης Καλοκαιρινός. “Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης θέλησε και ενήργησε να κάνει τη συλλογή του δημόσια. Τον ευχαριστώ για την προσφορά του στο Ιστορικό Μουσείο. Η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό συστατικό της ηθικής τάξης. Τον ευχαριστώ για όσα μου έχει μάθει με τη στάση ζωής του” επισήμανε ο ίδιος κατά την ομιλία του.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης είναι ένα άξιο τέκνο της Κρήτης και της γενέτειράς του, του Ηρακλείου” ανέφερε την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος.

Ένα βραβείο για τον Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων τέχνης

Από την πλευρά του, ο Ηρακλειώτης συλλέκτης έργων τέχνηςΖαχαρίας Πορταλακης δήλωσε μετά την βράβευση του: “Τα έργα τέχνης ανήκουν στον κόσμο. Ο σκοπός είναι τα παιδιά να έχουν προσλαμβανουσες παραστάσεις επάνω στον Πολιτισμό. Δεν έχουμε κανένα μεγαλύτερο συγκριτικο πλεονέκτημα εκτός από τον Πολιτισμό μας“.

Παράλληλα ο κ Πορταλάκης αφιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση στους γονείς του που δεν βρίσκονται πια εν ζωή. “Αφιερώνω το βραβείο στους γονείς μου, στη μνήμη του Γεωργίου και της Ελευθερίας Πορταλακη. Αυτοί ήταν η βάση. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ” σημείωσε ο ίδιος.

Η ομιλία του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού κατά την τελετή απονομής του βραβείου

Με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα του τόπου μας, με μεγάλη προσφορά στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό μας, τιμήθηκαν ως σήμερα: ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και προσφάτως, κατά την δική μας θητεία, ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), το 2016, ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (το ΙΤΕ), το 2018.

Για το 2019, η πρόταση Βράβευσης του κ. Ζαχαρία Πορταλάκη, έγινε ενθέρμως δεκτή: από την Επιτροπή του Βραβείου, από το Δημοτικό Συμβούλιο, και από την κοινωνία της Πόλης μας.

Με αφετηρία το Ηράκλειο, όπου γεννήθηκε και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των σπουδών του, ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, από κοινού με την ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, και παρακινημένος από την αγάπη και τον θαυμασμό του για τις Εικαστικές Τέχνες, συγκρότησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών.

Το Ηράκλειο ευεργετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την γενναιόδωρη προσφορά του κ. Ζαχαρία Πορταλάκη, καθώς, τον Μάιο του 2014, η «Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών», έγινε αποδέκτης δωρεάς του, αποτελούμενης από εξήντα πέντε φορητές εικόνες (που δημιουργήθηκαν από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα). Μαζί με την μόνιμη πια παρουσίαση αυτών των χριστιανικών εικόνων, στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας, πραγματοποιήθηκαν, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη τέσσερις εξαιρετικές Εκθέσεις με δημιουργίες των: Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, και Ακριθάκη.

Όλοι, ασφαλώς, συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια κορυφαία πτυχή της κοινωνίας μας, και την πιο αυθεντική ταυτότητα της χώρας μας. Ένας άνθρωπος που προσέφερε αφιλοκερδώς μεγάλα έργα της χριστιανικής Τέχνης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και που συνεχίζει να μυεί το φιλότεχνο κοινό στα επιτεύγματα της υψηλής ζωγραφικής, αναμφίβολα αναδεικνύεται σε αληθινό ευεργέτη της.

Η εφετινή Απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως», συνυπάρχει με τα εγκαίνια μιας Έκθεσης πολύ σημαντικών έργων από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη, για την πραγμάτωση της οποίας, τον ευχαριστούμε θερμά. Προσδίδεται έτσι και η έμπρακτη διάσταση στην ιδιότητα του Συλλέκτη, και του ανθρώπου που αποδίδει τα πολύτιμα αυτά αποκτήματα στην κοινωνία της γενέθλιας πόλης.

Αγαπητέ Ζαχαρία, εύχομαι κάθε καλό στην προσωπική και στην οικογενειακή σου πορεία. Να είσαι πάντα δυνατός και δημιουργικός.

Βιογραφικό Ζαχαρία Πορταλάκη

Ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947. Από κοινού με την επαγγελματική του πορεία, με κίνητρο την αγάπη του για τις Εικαστικές Τέχνες, αφιερώθηκε στην συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, στην συλλογή χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών. Απέκτησε μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή έργων Τέχνης, τμήματα της οποίας παρουσιάστηκαν επανειλημμένως, τις τελευταίες δεκαετίες, στο φιλότεχνο κοινό της χώρας μας. Υπήρξε χορηγός των σημαντικότερων πρόσφατων Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Τον Μάιο του 2014, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), έγινε αποδέκτης της δωρεάς από τον Ζαχαρία Πορταλάκη εξήντα πέντε φορητών εικόνων (δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα). Τα έργα αυτά, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο «Ιστορικό Μουσείο Κρήτης», προέρχονται από έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο –την Κρήτη, τα Επτάνησα, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία– και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το θεματολόγιο και τους εικονογραφικούς τύπους.

Επιπροσθέτως, δίπλα σε αυτή, την μόνιμη πια Έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις σπουδαίες Εκθέσεις, σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΙΜ:

Η πρώτη, με τίτλο: «Θεότητα, (α)συνέχεια» (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου).

Η δεύτερη, με τίτλο: «Διάλογος με το Αόρατο» (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου).

Η τρίτη, με τίτλο: «Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου» (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου).

Η τέταρτη, και πιο πρόσφατη, με τίτλο: «Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει» (με έργα του εξαιρετικού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη).

Συνάμα, κατά τα εγκαίνια της τελευταίας Έκθεσης, έγινε γνωστή η απόφαση του κ. Πορταλάκη να παραχωρήσει έργα γλυπτικής από την Συλλογή του, σε ειδικό μουσειακό χώρο, που θα δημιουργηθεί επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σε συγκρότημα βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.