ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ: “Νόμιμο το έργο”… κατόπιν εορτής!

Το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά μπορεί να  διαλύθηκε στα βράχια, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι περιβαλλοντικά αδειδοτημένο… Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημο έγγραφο του υπουργείου, που έρχεται ενώ ήδη βρισκόμαστε σε φάση διάλυσης της εργολαβίας!

Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα, για να καταλήξει τελικά να τιναχθεί στον αέρα. «Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε» τονίζει δεικτικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης  προσθέτοντας ότι «το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, δίνει το “πράσινο φως” σε ό,τι αφορά την ισχύ των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, που ήταν η πρώτη αιτία διακοπής του έργου. Βεβαίως προηγήθηκαν και οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τα συναρμόδιο εμπλεκόμενο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αλλά πλέον είναι πια αργά…

Δικαιωνόμαστε στα αυτονόητα, για τα οποία τόσο καιρό βρεθήκαμε απολογούμενοι, ενώ είχαμε το δίκιο με το μέρος μας… Με αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι το έργο είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένο και είναι ανεξήγητο γιατί διακόπηκε η εκτέλεσή του».

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική Αρχή προσπαθεί να συντάξει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση της ολοκλήρωσης των έργων της αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά.

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων με ανάδοχο του έργου, μετά τη διάλυση της εργολαβίας. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται η αναγκαία προετοιμασία για την παράδοση και παραλαβή του έργου αλλά και για τη συγκρότηση της νέας επιτροπής για να δημοπρατήσει την ολοκλήρωση της παρέμβασης της αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Αναστασάκης, μετά τη διάλυση της σύμβασης ουσιαστικά  μηδενίζει το κοντέρ, και προχωράμε στην επανεκκίνηση του έργου, που προβλέπει την  προσάμμωση  του κόλπου του Δερματά, την τοποθέτηση των συρματοκιβωτίων στη δυτική πλευρά και την ήπια διαμόρφωση της περιοχής.

Όπως είναι προφανές, η επαναπροκύρηξη του έργου θα γίνει σε νέο πλαίσιο από το σημερινό καθεστώς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και στο πλαίσιο αυτό μπαίνει στο τραπέζι και το θέμα της αποχωροθέτησης του κόλπου του Δερματά την οποία έχει ήδη αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο διαβεβαιώνει η δημοτική Αρχή είναι ότι το έργο θα γίνει, καθώς αποτελεί διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, την οποία ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να αγνοήσει. Παράλληλα, αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι η δημοτική Αρχή προτίθεται να διεκδικήσει αποζημίωση στην περίπτωση που υποστεί ζημία, έχοντας προφανώς και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το οποίο δικαιώνει πανηγυρικά τον Δήμο Ηρακλείου.

patris.