ΚΡΗΤΗ

Στους δρόμους οι εκπαιδευτές οδήγησης όλης της Κρήτης – Μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και έχει αφετηρία το Παγκρήτιο στάδιο

Στους δρόμους βγαίνουν για μια ακόμη φορά οι Εκπαιδευτές Οδήγησης που πραγματοποιούν σήμερα μηχανοκινήτη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και έχει αφετηρία το Παγκρήτιο στάδιο ενώ θα διασχίσει κεντρικές αρτηρίες της πόλης και θα καταλήξει στην περιφέρεια Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από ολόκληρη την Κρήτη.

Σύντομο ιστορικό:

Η έλλειψη σχεδιασμού του υπουργείου μεταφορών και υποδομών, η αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής σε μεγάλο ποσοστό του πρόσφατου ν. 4599/2019 έχει θέσει τον κλάδο των εκπαιδευτών σε επτάμηνη ομηρία. Οι πρακτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται έχοντας ως αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτών αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

-Είμαστε υπερ της διαφάνειας όπως και της πλήρης καταγραφής της πρακτικής διαδικασίας δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς μια που ήταν πρόταση του κλάδου μας, όπως επίσης και της αναβάθμισης της όλης διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

-Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των δοκιμασίων του πρώτου σταδίου εξέτασης, έως την δημιουργία των ειδικών χώρων εκπαίδευσης και εξέτασης (πίστες) να παραβρίσκεται στο εκπαιδευτικό όχημα ο εκπαιδευτής ο οποίος παρείχε στον υποψήφιο την πρακτική εκπαίδευση. Η υλοποίηση αυτού δεν θα επιβάλλει πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη από τον υποψήφιο η οποία θα αυξήσει το κόστος εξέτασης και ταυτόχρονα θα μηδενίσει την πιθανότητα ατυχήματος κατά την διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, ατύχημα το οποίο μπορεί να στερήσει στον εκπαιδευτή το κύριο εργαλείο δουλείας του, το όχημα του. Να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν χωρίς απαλλαγή και να καλύπτει το 1ο στάδιο της πρώτης μεταβατικής περιόδου των μεταβατικών διατάξεων του ν.4599/2019 το οποίο προβλέπει πως η εξέταση κατά την διεξαγωγή του 1ου σταδίου πραγματοποιείται εντός του δημόσιου οδικού δικτύου.

-Είμαστε αντίθετοι στην επίταξη που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο στα εκπαιδευτικά μας οχήματα.

-Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εύρεση χώρων προκειμένου να διαμορφωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

Το ότι ακόμα και σήμερα δεν γίνονται πρακτικές εξετάσεις είναι καθαρά ευθύνη του υπουργείου και όχι των εκπαιδευτών.