ΚΡΗΤΗ

Στο εδώλιο εγκληματική οργάνωση που διακινούσε όπλα με συμμετοχή ένστολων

 

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν «έσκασε» η υπόθεση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε και εμπορευόταν όπλα με την εμπλοκή ένστολων. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προκαλέσει αίσθηση η σύλληψη τεσσάρων ειδικών φρουρών από κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων για μεταφορά όπλων από την Κρήτη στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής.

Δύο εξ αυτών εντάσσονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο στον βασικό κορμό της υπόθεσης που θα εκδικαστεί την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.
Πρόκειται για μία ογκώδη δικογραφία με πολυάριθμους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται να έκαναν «χρυσές» δουλειές με την παράνομη εισαγωγή μη λειτουργικών όπλων, τα οποία μετέτρεπαν και τα μεταπωλούσαν σαν εργοστασιακά.

Στο εδώλιο παραπέμπονται και εκπρόσωποι εταιρειών του εξωτερικού.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται από το 2007. Ως «εγκέφαλος» φέρεται 35χρονος Χανιώτης, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είχε την ευθύνη των αποφάσεων, του συντονισμού και των επόμενων κινήσεων. Βασικό ρόλο είχε επίσης ο αποκαλούμενος οπλουργός της οργάνωσης.

Αναπόφευκτα όμως την μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η εμπλοκή ένστολων, οι οποίοι μάλιστα είχαν ενεργό ρόλο στην οργάνωση. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση είχε προκληθεί σάλος στους κόλπους της ΕΛΑΣ δεδομένου ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ποινικών και να τα στρέψουν εναντίον αστυνομικών.

Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει πλήθος καταγεγραμμένων συνομιλιών που προέκυψαν από τις επισυνδέσεις και κατά τους αστυνομικούς του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αφορούν σε αγοραπωλησίες όπλων και οπλισμού ή σε απόπειρες αγοραπωλησιών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν συνθηματικούς κωδικούς. Έτσι αποκαλούν «ράφτη» τον οπλουργό της ομάδας, «νανάκια» και «μπιχλιμπίδια» τα πυροβόλα όπλα, «ντεπόζιτα» τις γεμιστήρες και «χωρίς χιλιόμετρα» τα όπλα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε έκνομες ενέργειες.