ΚΡΗΤΗ

Συγκίνηση και πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του «Θεομήτωρ»

Εκατοντάδες κόσμου ανηφόρησαν την περ. Παρασκευή 13/12 στον Τίμιο Σταυρό προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνιά του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ». Ιδιαίτερα συγκινημένος, αφού ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα, ήταν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος που υποδέχονταν τον κόσμο και δεχόταν τις ευχές για το νέο ξεκίνημα.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Επίσκοπο Αμορίου, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Νικηφόρο, ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ο αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, αντιδήμαρχοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, και πλήθος ιερέων των ενοριών του Ρεθύμνου.

Η παρουσίαση του ιστορικού του ιδρύματος πραγματοποιήθηκε από τον γραμματέα της επιτροπής διαχείρισης μοναστηριακής περιουσίας, Μάνο Γοργοράπτη, ο οποίος έκανε αναδρομή από την ίδρυση του κέντρου έως σήμερα. Για τους σκοπούς και τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν, μίλησε ο διευθυντής του κέντρου «Θεομήτωρ», π. Γεώργιος Γαλεράκης.

Εκ μέρους του συλλόγου «Αγάπη» μίλησε η διευθύντρια του Κέντρου Διημέρευσης, Ελένη Κυριακάκη, η οποία ευχαρίστησε την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την παραχώρηση του χώρου που στεγάζει το σύλλογο, αλλά και για την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ: «ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του οράματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μεγάλο ευεργέτη της τοπικής εκκλησίας, Γεώργιο Τσικόγια, που άφησε όλη την περιουσία του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

«Είναι μία αλλιώτικη για μένα γιορτή, μια γιορτή της εκκλησίας, μια γιορτή του Ρεθύμνου. Έχοντας διαδεχτεί μια πλειάδα υπέροχων, λογίων μεγάλων ιεραρχών, εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, αισθάνθηκα την ανάγκη αφουγκραζόμενος μαζί με τους καλούς μας συνεργάτες, με την εντολή του λαού μας και μαζί με όλους τους ανθρώπους, να ανακαινίσω αυτόν τον χώρο και αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχε ένας άνθρωπος του τόπου μας που αφουγκράστηκε τον πόθο του προκατόχου μου μητροπολίτη κι εμένα. Από τον προκάτοχο μου ξεκίνησε και θα ήμουν άδικος αν δεν απέδιδα την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη σε εκείνον, με τον οποίο είχε αρχίσει αυτή η όμορφη σχέση με εκείνον που μας εμπιστεύτηκε την περιούσια του ολόκληρη για να γίνει αυτό το έργο. Όταν ήρθα εδώ πριν από 9 και πλέον χρόνια, είχαν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για την ανακατασκευή αυτού του χώρου, είχε ήδη γίνει δυο μήνες πριν την εκδημία του προκάτοχου μου η δημοσίευση σε ΦΕΚ του κανονισμού που απαιτήθηκε για να τον επικαιροποιήσουμε. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και ας είναι αιώνιο το μνημόσυνο αυτού του ανθρώπου, που άκουσε μετά θάνατον ό,τι εγώ άκουσα εν ζωή.

Αυτό το έργο ούτε του δεσπότη είναι, ούτε των συγγενών του, ούτε κανενός ετέρου. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας, είναι έργο της εκκλησίας, δηλαδή όλων μας.

Μετά την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στον μακαριστό Γεώργιο Τσικόγια, τον μεγάλο ευεργέτη της τοπικής μας εκκλησίας, που μας άφησε το ποσό των 5,3 εκ. ευρώ, που θα ήταν τόσα αν τα παπαγαλάκια των πρώτων ημερών δεν δημιουργούσαν τον σάλο που δημιούργησαν και αν δεν επενέβαινε το ΣΔΟΕ δεν θα έφευγαν 700 χιλ. ευρώ. Έφυγαν και 500 χιλ. από την πτώση του νομίσματος, γιατί ο μακαρίτης τα είχε σε αυστραλιανά δολάρια και αυτό το νόμισμα κατρακύλησε. Έφτασαν και περίσσεψαν, όμως. Από τα χρήματα αυτά δαπανήθηκε το ποσό των 4 εκ. ευρώ».

Ανέφερε επίσης, ότι ανακαινίζεται και το σπίτι του δωρητή Τσικόγια, το οποίο θα αξιοποιηθεί από την Μητρόπολη προς όφελος του κέντρου και της κοινωνίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ο Μητροπολίτης Ευγένιος ανακοίνωσε και το νέο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος «Θεομήτωρ», του οποίου θα προεδρεύει ο ίδιος, ως επίσκοπος.

Αντιπρόεδρος θα είναι ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος, π. Νικόλαος Νικηφόρος, και ο κληρικός που όρισε ως μέλος θα είναι ο π. Σωκράτης Ξενικάκης με αναπληρωματικό του τον π. Νικόλαο από την ενορία του Γάλλου.

Οι πολίτες που θα συμμετέχουν θα είναι ο γιατρός Νίκος Παπαδάκης, με αναπληρωματικό τον επίσης γιατρό Μανώλη Ραπτάκη, πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης ανακοινώθηκε και ο ορισμός του φιλολόγου και συγγραφέα Γιώργου Φρυγανάκη.

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ευγένιος κάλεσε τον επίσκοπο Αμορίου να αποκαλύψει την πινακίδα με το όνομα της μεγάλης συνεδριακής αίθουσας του κτηρίου που πλέον φέρει το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη. Η δεύτερη συνεδριακή αίθουσα φέρει το όνομα του μακαρισμού Μητροπολίτη Ρεθύμνης Τίτου Συλιγαρδάκη, ενώ στο «αρχονταρίκι» δόθηκε το όνομα του δωρητή Γεωργίου Τσικόγια.

Σε τρεις ακόμα αίθουσες δόθηκαν τα ονόματα του Γεωργίου Εκκεκάκη, της Μαρίας Τσιριμονάκη και του θεολόγου Ιωάννη Κουμεντάκη.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τίμησε με έπαινο τρεις ανθρώπους, που ήταν δίπλα του και βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μίνωα Αλεφαντινό, για την ουσιαστική του συμβολή εκ μέρους του δήμου, τον Γραμματέα του Συμβουλίου Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας Μάνο Γοργοράπτη και τον γραμματέα της Μητρόπολης, Γιώργο Σηφάκη.

Τέλος, έγινε η αποκάλυψη της πλάκας με το επίγραμμα, που έγραψε ο καθηγητής Νικόλαος Παπαδογιαννάκης. Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας και όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιδρύματος.