ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία: Είπαν στη γυναίκα μου να γυρίσει στο Μάτι, ευτυχώς δεν τους άκουσε..

Ισως το πιο ανατριχιαστικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ήταν αυτό του Κωνσταντίνου Γκίκα, που δεν έφυγε από το σπίτι του στον Νέο Βουτζά και βιντεοσκόπησε τον τρόπο με τον οποίο οι πύρινες γλώσσες κάλπαζαν κυκλώνοντας το σπίτι του και κατέκαψαν τα πάντα στον κατήφορό τους προς το μαρτυρικό Μάτι.

Ο Κωνσταντίνος Γκίκας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», περιγράφει σήμερα τις τραγικές σκηνές που έζησε ξεγελώντας τον θάνατο για χάρη του 87χρονου πατέρα του αλλά και της γάτας του, που έτρεξε να σώσει. Στην προσπάθειά του να προστατέψει το κατοικίδιό του, ο δυνατός αέρας έκλεισε την πόρτα του σπιτιού και εκείνος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις φλόγες και το θερμικό κύμα να περνά κυριολεκτικά από πάνω του: «Ευχαριστώ τον Θεό, το πώς έζησα είναι θαύμα», μας λέει δείχνοντας το κατεστραμμένο από τη φωτιά σπίτι του στον Νέο Βουτζά και συνεχίζει: «Βρισκόμουν στην Αθήνα, στην εργασία μου, όταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, αν θυμάμαι καλά, μου τηλεφώνησε η σύζυγός μου και μου είπε ότι έχει πιάσει φωτιά στην περιοχή. Της απάντησα ότι το άκουσα στο ραδιόφωνο, η φωτιά ήταν στην Καλλιτεχνούπολη. Της είπα να ετοιμάσει τα παιδιά για παν ενδεχόμενο και ότι θα ανέβαινα κι εγώ στο σπίτι. Προσπαθώντας να φτάσω στο σπίτι μου όσο πιο γρήγορα μπορούσα, άκουγα ότι η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τηλεφώνησα ξανά στη σύζυγό μου λέγοντάς της να πάρει τα παιδιά με το αυτοκίνητο και να φύγουν από το σπίτι. Εκείνη έφυγε, αλλά φτάνοντας στη Μαραθώνος, όπως μου είπε, ένας αστυνομικός την προέτρεψε να πάει στο Μάτι. Ευτυχώς η σύζυγός μου δεν τον άκουσε και μετά από έναν έντονο διάλογο μαζί του έφυγε προς Ζούμπερι και Νέα Μάκρη».

Το βίντεο που τράβηξε ο κ. Γκίκας:

Στο σπίτι, εκτός από τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά του Κωνσταντίνου Γκίκα, βρίσκονταν επίσης και ο 87χρονος πατέρας του Παναγιώτης μαζί με έναν φίλο του. Οταν τελικά κατάφερε να φτάσει εκεί, η κατάσταση ήταν τραγική. «Είχα ηρεμήσει λίγο αφού η σύζυγός μου και τα παιδιά μου ήταν καλά, αλλά δεν μπορούσα να αφήσω τον πατέρα μου και τον φίλο του παγιδευμένους στον κίνδυνο.

Εφτασα στο σπίτι και τους κατέβασα στο γκαράζ. Ασυναίσθητα πήγα από την πίσω πλευρά του σπιτιού και σήκωσα το κινητό για να τραβήξω τη φωτιά. Μέχρι να πάω να μαζέψω τον σκύλο και τη γάτα, οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά. Είδα ένα πυροσβεστικό, φώναξα “παιδιά, ελάτε να ρίξετε νερό!», και η απάντηση που έλαβα ήταν: “Φίλε, με τέτοιον αέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Σήκω και φύγε.

Δεν γλιτώνουμε, θα καούμε ζωντανοί”. Εκείνη τη στιγμή, ασυναίσθητα πάλι, σήκωσα το κινητό μου και άρχισα να μαγνητοσκοπώ τη φωτιά. Ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός, η φωτιά έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, oι πρώτες φλόγες έφτασαν στην εξωτερική αυλή του σπιτιού. Κρατώντας τα κλειδιά στο χέρι προσπάθησα να βρω το σωστό για να ανοίξω την πόρτα και να μπω μέσα. Τότε διαπίστωσα ότι κρατούσα τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα από την πλευρά του γκαράζ και άρχισα να πηγαίνω προς τα εκεί.

Κατέβηκα κάποια σκαλάκια προς την πόρτα του γκαράζ και προσπαθώντας να σώσω μια γατούλα, βλέπω τις φλόγες να είναι 30 μέτρα ύψος και το θερμικό κύμα να μου καίει σιγά-σιγά το πρόσωπο. Προσπάθησα να διαφύγω από την πίσω πλευρά, αλλά οι φλόγες έρχονταν κι από εκεί. Είχα κολλήσει στον τοίχο, ένιωθα τη φωτιά να με καίει στην πλάτη, είδα μπροστά μου έναν κουβά με νερό που είχα για τις γάτες, τον έριξα επάνω μου και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου άρχισα να καίγομαι ξανά.

Χτυπούσα με τα πόδια μου την πόρτα του γκαράζ, κατάφερα να τηλεφωνήσω στον πατέρα μου για να με βοηθήσει να βγω. Πίστευα ότι θα πεθάνω, τις στιγμές εκείνες σκεφτόμουν την οικογένειά μου. Οταν τελικά μπήκα στο σπίτι, συνειδητοποίησα πως σώθηκα από θαύμα. Δεν το πίστευα και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό. Οταν ήρθε μετά από δύο ημέρες η Πυροσβεστική, έδειξα σε κάποιον πυροσβέστη το βίντεο που είχα τραβήξει κι εκείνος μου απάντησε: “Αποκλείεται να είσαι εσύ αυτός. Φίλε, είμαι 25 χρόνια στην υπηρεσία, με τέτοιο θερμικό κύμα θα έπρεπε να είχες εγκαύματα 30% και 40%. Πήγαινε στην Τήνο να ανάψεις μια λαμπάδα”».

Εκτός από το σπίτι του, ο Κωνσταντίνος Γκίκας έχασε και χήνες, κότες, χελώνες, παπαγαλάκια, αλλά και τον σκύλο του, τον οποίο παρότι πρόλαβε να πάρει από την αυλή, πέθανε τελικά από τις αναθυμιάσεις και τις φλόγες που μπήκαν στο ισόγειο του σπιτιού. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στο πατρικό του στην Αθήνα ενώ το κινητό του χτυπά διαρκώς από φίλους και συγγενείς που έχει στη Γερμανία, από ανθρώπους που αγωνιούν να μάθουν για την κατάστασή του, αφού το βίντεο που τράβηξε έγινε πρώτο θέμα στα ειδησεογραφικά μέσα όλου του κόσμου…

Πηγή : protothema.gr Βασίλης Γούλας
Λίνα Κεκέση