Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Συνέβη ένα φθινόπωρο» της Lisa Kleypas

 Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

 

Ρομαντικό, συναρπαστικό και γεμάτο ερωτισμό είναι το μυθιστόρημα της Lisa Kleypas με τίτλο «Συνέβη ένα φθινόπωρο». Ένα βιβλίο από τη σειρά «Τέσσερις εποχές» όπου τέσσερις νεαρές δεσποινίδες στο Λονδίνο του 1824 χρησιμοποιούν την πονηριά και τα θέλγητρά τους για να βρουν σύζυγο. Ένα φθινόπωρο στο αρχοντικό του Μάρκους Γουέστκλιφ φιλοξενούνται μεταξύ πολλών πλούσιων κι ευγενών και η Αμερικάνικη οικογένεια Μπόουμαν , με τις δυο απίθανες αδερφές Λίλιαν και Ντέζι να σκαρφίζονται διάφορες κωμικές περιπέτειες, που κάθε άλλο παρά συγκαταλέγονται στα αυστηρά ήθη των Βρετανών και παρασύρουν τον αναγνώστη στο δικό τους σκανδαλιάρικο ρυθμό.

 

Ο αλαζονικός, ψυχρός, σοβαρός, γοητευτικός και παντογνώστης Μάρκους γίνεται όλο και πιο επιρρεπής στη γοητεία της τολμηρής κι ασυμβίβαστης Λίλιαν με τους απαράδεκτους τρόπους κατά τη βρετανική αριστοκρατική εθιμοτυπία. Αυτός τη θεωρεί άχαρη, φωνακλού, εγωίστρια και πεισματάρα και πως η ανεμελιά και η ανεξαρτησία της δεν θα της επέτρεπαν να αναμειχθεί ομαλά με τον κόσμο του ενώ αυτή πιστεύει πως η απότομη γλώσσα της, το ταμπεραμέντο της, το μεταδοτικό της γέλιο, και το πνεύμα της δεν ταιριάζουν στους αμέτρητους κανόνες και την αποπνικτική τυπικότητα του Μάρκους.

Παρόλα αυτά κι ενώ παλεύουν να αποφεύγουν ο ένας την παρέα του άλλου, μεταξύ τους υπάρχει έντονος ερωτισμός, έλξη, λαχτάρα κι έκσταση και μετά από πολλές περιπέτειες, χιουμοριστικές σκηνές, σκηνές πάθους και τους αδίστακτους τρόπους εξόντωσης και τα τεχνάσματα της υπεροπτικής και κακιάς κόμμησας, έχει αίσιο και παραμυθένιο τέλος.

Υπέροχο, ρομαντικό βιβλίο με άψογη μετάφραση, αποδίδοντας παραστατικότατα όλα τα γεγονότα, τις χιουμοριστικές ατάκες και σκηνές των κοριτσιών, τις απορίες και τις αστείες σκέψεις τους για το «ερωτικό» άρωμα της Λίλιαν, και τις πανέμορφες εικόνες της βρετανικής υπαίθρου και του αρχοντικού με τους ατέλειωτους χώρους, τα απογευματινά τσάγια με τάρτες μαρμελάδας, τους κήπους, τα θερμοκήπια, τους στάβλους, τα κάθε λογής λουλούδια, τα παρτέρια, τις αίθουσες μουσικής και χορού, τα περιβόλια, τα πάρκα και τα άγρια δάση.

Μια πικάντικη και σπαρταριστή ιστορία αγάπης με πολύ χιούμορ τόσο από τις περιπέτειες και τις σκανταλιές των νεαρών κοριτσιών όσο και από τα έξυπνα και καυστικά πειράγματα των φίλων του Μάρκους, με έξυπνους διαλόγους, απίθανες ατάκες, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία και με τη συγκινητική υποστήριξη κι αγάπη ανάμεσα στο Μάρκους και στην αδερφή του όσο κι ανάμεσα στις αδερφές Μπόουμαν και στις «Τέσσερις Εποχές».