ΔΙΑΦΟΡΑ

Συναγερμός στο Μαξίμου για τους 152 –Με το βλέμμα στις «χρυσές εφεδρείες»

Ισορροπία σε…τεντωμένο σχοινί για την κυβέρνηση που μετά την παραίτηση του βουλευτή Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ αριθμεί 152 βουλευτές.

Οι χειρότεροι φόβοι των κυβερνητικών επιβεβαιώθηκαν και στο Μαξίμου χθες το μεσημέρι σήμανε «κόκκινος συναγερμός»,

Το παρασκήνιο υπήρξε πλούσιο και οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε ΥΠΕΘΑ και πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν αλλεπάλληλες. Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τους στενούς του συνεργάτες για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση «κρίσης». Η «γραμμή» της κυβέρνησης εστιάστηκε στο ότι πρόκειται για νέο σχέδιο αποστασίας από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και προκειμένου να «φρενάρουν» τυχόν άλλες αποχωρήσεις κάλεσαν τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα το, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Ξορκίζουν…τσουνάμι αποχωρήσεων

Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι «παρά τους σχεδιασμούς που πράγματι υπάρχουν, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι, η κυβέρνηση θα έχει συνέχεια και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας», επικαλούμενος αγγλιστί το ρητό… « Too hard to die. Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Στο μεταξύ, ο και κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να…ξορκίσει τα σενάρια ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραπαίει και υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά είναι απολύτως σταθερή».

Τώρα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για  «180»

Ενώ για να αποσυμπιεστεί κάπως η ένταση που συσωρεύτηκε, ακολούθησε και κίνηση-διευκόλυνση προς  τον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές του που πιέζονται από τα δεξιά τους για το Σκοπιανό.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε για πρώτη αφορά ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένη πλειοψηφία  3/5 στη Βουλή, όποτε έρθει προς ψήφιση η συμφωνία. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι οι λόγοι παραίτησης Λαζαρίδη δεν είναι πειστικοί.

Ανοίγουν το συρτάρι για τις εφεδρείες

Με μόνιμη επίκληση στην διευρυμένη πατριωτική και προοδευτική πλειοψηφία, το Μαξίμου λοξοκοιτάζει στις λεγόμενες χρυσές εφεδρείες αν και όπως λένε πολιτικά στελέχη «δεν ήθελε κανείς να παίξει το λαγό από τη μία μέρα στην άλλη». Η δυναμική της πολιτικής διεύρυνσης ,πάντως, θα αναζητηθεί το επόμενο διάστημα από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και από το Ποτάμι. Ολοένα και πιο έντονο, άλλωστε γίνεται το φλερτ με τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ  (και όχι για παράδειγμα σε καποια παρουσίαση βιβλίου) στην Παιανία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο και θέμα αυτής «Βαλκάνια με Ειρήνη, Σταθερότητα, Συνανάπτυξη».

| iefimerida.gr