ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Πόσο θα αυξηθούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης – Παραδείγματα

Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης

Αυξήσεις στις συντάξεις από 3% έως 10% για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης φέρνουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Οι αυξήσεις αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους οφείλονται στο ότι θα αυξηθούν τα ποσά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις για όσους έχουν βγει στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν βγει πριν το νόμο Κατρούγκαλου αλλά η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε, καθώς και για όσους βγαίνουν στη σύνταξη στο εξής.

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι εκείνο με βάση το οποίο υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη σε σχέση με τις συντάξιμες αποδοχές, οι οποίες προκύπτουν από το μέσο όρο των αμοιβών του ασφαλισμένου. Στην ανταποδοτική σύνταξη προστίθεται και το ποσοστό της εθνικής σύνταξης για να προκύψει η συνολική σύνταξη.

Η κυβέρνηση δεν έχει οριστικοποιήσει τα ακριβή νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που επιλέγεται θα δώσει αυξήσεις της τάξης του 3% για όσους έχουν 30 χρόνια ασφάλισης έως 10% για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, καθώς η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης θα είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης.

Σήμερα, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάποιον με 40 χρόνια ασφάλισης είναι 42,8%, αλλά με τις αλλαγές που θα έρθουν με το νομοσχέδιο το ποσοστό θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί μεταξύ 50% και 51%. σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο.

Για κάποιον με 30 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 26,36% και θα αυξηθεί στο 28,5%.

Για κάποιον με 33 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό θα αυξηθεί από 30,6% σε 35%, ενώ για την 35ετία ασφάλισης, το ποσοστό θα αυξηθεί σε 40% από 33,81% που είναι σήμερα.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές που έχει σήμερα σύνταξη 756 ευρώ, θα δει τη νέα σύνταξη να διαμορφώνεται στα 824 ευρώ, αυξημένη κατά 68 ευρώ, ήτοι κατά 9%.

Με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται κατά 85 ευρώ (+9,9%) και θα διαμορφωθεί στα 940 ευρώ από 855 που είναι σήμερα.

Αντίστοιχα, ένας ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.300 ευρώ και 35 χρόνια ασφάλισης, θα πάρει αύξηση 79 ευρώ (+9,7%) και η σύνταξή του θα πάει στα 896 ευρώ από 817 ευρώ που είναι σήμερα.

Με 40 χρόνια, για τις ίδιες αποδοχές, η σύνταξη θα πάει στα 1.030 ευρώ, από τα 932 ευρώ, δηλαδή η αύξηση θα είναι 99 ευρώ (+10,5%).