ΚΡΗΤΗ

Συνωστισμός στη Λότζια: Μία… εντεκάδα υποψηφίων για τον Δήμο Ηρακλείου!

Τουλάχιστον μια… ενδεκάδα υποψηφίων, που μπορεί να γίνει και δωδεκάδα, ετοιμάζεται να κατέλθει στον αυτοδιοικητικό στίβο για τον Δήμο Ηρακλείου.

 

 

Οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι που έχουν ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό τους, είναι εννιά, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί οι επικεφαλής για την Ηράκλεια Πρωτοβουλία, την Άμεση Δημοκρατία που δηλώνει πως θα συμμετέχει στις εκλογές, και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ενδεχόμενες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, εξετάζοντας τις αρχικές «γνώριμες» υποψηφιότητες. Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός θα είναι ξανά υποψήφιος με μια ενισχυμένη μάλιστα δημοτική παράταξη. Σχεδόν καθημερινά άλλωστε, ανακοινώνει κάποιον νέο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο για την παράταξή του.

Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, κατέρχεται επίσης διεκδικώντας ξανά τη θέση του δημάρχου για το Ηράκλειο που υπηρετούσε για 12 χρόνια.

Μεθαύριο μάλιστα, στο ξενοδοχείο Ibis πραγματοποιεί ειδική εκδήλωση για την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που συνδέεται με την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου και θα δοθεί ένα αρχικό στίγμα προσώπων και προθέσεων. Σημειώνεται ότι από την πληθώρα των υποψήφιων, ο Γιάννης Κουράκης είναι ο μόνος που έχει πάρει χρίσμα για τον Δήμο Ηρακλείου από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής της παράταξης επίσης «Ενεργοί Πολίτες», Ηλίας Λυγερός, που είχε στηριχθεί στην προηγούμενη διαδικασία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, έχει ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο, ανεξάρτητα από κομματικές στηρίξεις, ενώ εκφράζει και μια απόλυτη αισιοδοξία ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο.

Αυτή τη φορά βέβαια, μετά από την προσχώρησή του στη Λαϊκή Ενότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα με μεγάλο σκεπτικισμό και παρά το γεγονός πως τοπικά στελέχη στηρίζουν Ηλία Λυγερό, η γενικότερη στήριξη από το κόμμα μέσω των οργάνων του, δεν προχώρησε πηγαίνοντας στη λύση της Σταρίδα.

Κι από δω και πέρα αρχίζουν οι αλλαγές, οι τροποποιήσεις και οι προσθήκες.

 

Η στάση του ΚΚΕ

Αυτή τη φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τοπικά, επέλεξε να προχωρήσει σε ένα «ανακάτεμα» της τράπουλας, τοποθετώντας ως υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης τον Μανώλη Συντυχάκη και ως υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Βρύσαλη.

Και τα δύο πρόσωπα έχουν σημαντικά ερείσματα εντός του κόμματος τους, ενώ θεωρείται πως μπορούν να συσπειρώσουν αρκετά το κομματικό τους ακροατήριο δίνοντας αρκετά θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Οι… ΠΑΣΟΚογενείς

Εκτός από τον Γιάννη Κουράκη που στηρίζεται ανοιχτά από το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν μια σειρά άλλων υποψήφιων που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός που ανακοίνωσε πρώτος την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου και προέρχεται από τη νέα γενιά, είναι ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο παράρτημα ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σισαμάκης.

Ένας ακόμα υποψήφιος με «περγαμηνές» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο ένας εκ των τριών μελών της «τριανδρίας» στη Δύναμη Πολιτών, Πέτρος Ινιωτάκης. Ο Πέτρος Ινιωτάκης παρουσιάζει την παράταξή του και τις θέσεις του αύριο στο “Ντορέ”, κατεβαίνοντας ως επικεφαλής ψηφοδελτίου και διεκδικώντας τον Δήμο Ηρακλείου.

Μια επιπλέον υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου είναι αυτή του σημερινού αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Ο κ. Κουκιαδάκης είχε πολλούς μήνες πριν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον Δήμο Ηρακλείου, ωστόσο μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος.

Μια τέταρτη υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι γυναικεία κι αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή και πρώην νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη, η οποία επίσης αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου, μετά από μια μακρά αποχή από τα κοινά.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πλέον δηλώνουν ανεξάρτητοι,  αν και προσπάθησαν να εξασφαλίσουν κομματικά ερείσματα.

 

Νέα Δημοκρατία

Με ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία για τον Δήμο Ηρακλείου. Οι μέχρι σήμερα εικασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για υποψήφιο δήμαρχο και αφορούν κατά κύριο λόγο πρόσωπα που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ήδη, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι η Νέα Δημοκρατία τοπικά να μην έχει δικό της υποψήφιο στον Δήμο Ηρακλείου και να μην δώσει χρίσμα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα βέβαια, υποψήφιοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα «μοιραστούν» κατά κύριο λόγο στα ψηφοδέλτια Λαμπρινού και Κουράκη.

 

Οι τελικές… εκπλήξεις

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι όμως η μοναδική παράταξη που δεν έχει ανακοινώσει το πώς θα χειριστεί το θέμα για το Δήμο Ηρακλείου.

Ανακοινώσεις αναμένονται επίσης από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία, που αν και δήλωσε ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επικεφαλής.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα ερωτηματικό σε σχέση με το αν η ομάδα πολιτών που ονομάστηκε «Φυλές του Πάρκου» με αφορμή το Πάρκο Γεωργιάδη θα οργανωθεί για να δημιουργήσει παράταξη και να διεκδικήσει τον Δήμο.

Ένα ακόμα ερωτηματικό υπάρχει και για την ελληνική αυγή, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει ερείσματα στον Δήμο Ηρακλείου.

 

Ουρές

Με αυτά τα δεδομένα, οι επίσημοι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Ηράκλειο θα είναι τουλάχιστον 11. Αν υπολογίσει κανείς τους αριθμούς, ακόμα και με το νέο εκλογικό σύστημα που μειώνει δραστικά των αριθμό των υποψήφιων συμβούλων, χρειάζονται περίπου 700 υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στο Ηράκλειο.

Αν αυτοί οι αριθμοί γίνουν νούμερα, με δεδομένα τα παράβολα που θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι για να συμμετέχουν στις εκλογές, τα έσοδα του Δημοσίου μόνο για την υποβολή υποψηφιότητας θα ξεπεράσουν τις 35.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του νέου εκλογικού συστήματος, ο νέος δήμαρχος της πόλης, μέσα σε αυτή την υπερπληθώρα των υποψηφίων αναμένεται να εκλεγεί με ποσοστά που δύσκολα θα ξεπεράσουν το 20%.

Όλα αυτά τα στρεβλά δημιουργούν μια ιδιαίτερα περίεργη εικόνα, ενώ αναδεικνύουν τις σοβαρές παθογένειες ενός νέου συστήματος, που παρά το ότι στοχεύει στην αμεσότερη δημοκρατία, έρχεται να δημιουργήσει τεράστια δομικά προβλήματα πριν ακόμα εφαρμοστεί.

Λιάνα Σταρίδα

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει δυνατά τη Σταρίδα”

Μετά από μια πολύ μεγάλη αναμονή, διαψεύσεις και πλήθος ανακοινώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κατέληξε στην υποψηφιότητα – έκπληξη της αρχαιολόγου και συγγραφέως Λιάνας Σταρίδα για τη θέση της υποψήφιας δημάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε γύρω από την επιλογή Λυγερού ή Σταρίδα, με τη Λιάνα Σταρίδα να συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των 25 ψήφων έναντι 6 που δόθηκαν για τον Ηλία Λυγερό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής, «η Λιάνα Σταρίδα κατάφερε να κερδίσει την συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου», έναντι του Ηλία Λυγερού, ο οποίος πλέον κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

Εκτός όμως από την έκπληξη της υποψηφιότητας Σταρίδα, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μπορεί να κερδίσει το Δήμο Ηρακλείου, υπήρξε και έντονο παρασκήνιο αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά. Ο γραμματέας μάλιστα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννης Παυλιδάκης, αναγκάστηκε να βγάλει μια αναλυτική ανακοίνωση, θέλοντας να δώσει τέλος στα fake news που υποστηρίζει ότι διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα.

Ο γραμματέας μάλιστα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Παυλιδάκης

«Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ουδέποτε μου τηλεφώνησε, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή του πρωθυπουργού και προσωπική του δυσαρέσκεια για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών στο Ηράκλειο, για τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Ν.Ε.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση Παυλιδάκη, όπου και προστίθεται:

«Ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας όλα αυτά. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις, τους Ενεργούς Πολίτες του Ηρακλείου, να ενταχθούν και να συστρατευθούν σε μια προσπάθεια για ένα άλλο Ηράκλειο, αντάξιο των προσδοκιών και των οραμάτων των πολιτών του, για τη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης, πολιτισμικά, οικολογικά «Πράσινης», με εμβάθυνση της δημοκρατίας των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της Λιάνας Σταρίδα δεν υπήρχε καν στο κάδρο των υποψηφιοτήτων ως και την τελευταία στιγμή, αφού εκτός από τον Ηλία Λυγερό, το όνομα που συζητούνταν για να λάβει το χρίσμα του κόμματος ήταν αυτό του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη.

Μάλιστα, τόσο οι δηλώσεις του ίδιου, όσο όμως και οι διαρροές δεν απέκλειαν μια δική του συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Ηρακλείου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά ο Μανώλης Αλιφιεράκης θα επιλέξει να συμμετέχει στη διαδικασία ως υποψήφιος δήμαρχος

patris.gr