ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Από ηπατίτιδα και ΑIDS νοσούν ύποπτοι τρομοκράτες του ISIS που βρίσκονται στη φυλακή

Το Γαλλικό Πρακτορείο αποκαλύπτει τη φρίκη στις φυλακές της Συρίας όπου στοιβάζονται χιλιάδες ύποπτοι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους – Αφόρητη η δυσωδία στα κελιά

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες κράτησης χιλιάδων ύποπτων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους σε μία από τις κουρδικές φυλακές στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κουρδικές αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 12 χιλιάδες ύποπτοι τρομοκράτες βρίσκονται έγκλειστοι και πολλοί από τους κρατούμενους είναι έφηβοι.

1

Μία ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου απέκτησε πρόσβαση σε μία από τις φυλακές, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Σ΄ένα κελί είναι τα παιδιά που στρατολογήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν ως τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τα «μικρά παιδιά του χαλιφάτου».

2

H φυλακή στην οποία κατάφεραν να μπουν στις 26 Οκτωβρίου βρίσκεται σε πόλη της Συρίας Κασακέχ. Οι άνδρες κρατούμενοι απεικονίζονται με πορτοκαλί φόρμες, ο ένας είναι πάνω στον άλλον.

Συνολικά πέντε χιλιάδες κρατούμενοι, από τη Συρία, το Ιράκ, τη Βρετανία , τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατηγορούνται για εκτεταμένες θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους.

3

«Θέλω να φύγω από τη φυλακή και να επιστρέψω στην πατρίδα μου στην οικογένειά μου», λέει ο 22χρονος Aσίλ Μαθάν. Ο νεαρός άνδρας έφυγε από την πατρίδα του, την Ουαλία, σε ηλικία 17 ετών, για να συναντήσει τον αδελφό του στη Mοσούλη, την πόλη στο βόρειο Ιράκ όπου συστάθηκε το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους. Κι όταν σκοτώθηκε ο αδερφός του, διέσχισε τα σύνορα της Συρίας και βρέθηκε στη Ράκκα.

Σχεδόν το ένα τρίτο των φυλακισμένων είναι άρρωστοι, νοσούν από διάφορες σοβαρές και μολυσματικές ασθένειες όπως ηπατίτιδα και AIDS.

4

Μόνο περίπου 300 από αυτούς χωρούν στο ιατρείο, ανάμεσά τους ο Aμπαλά Νούμαν, ένας 24χρονος Βέλγος που σηκώνει το μπλουζάκι του για να δείξει μια ανοιχτή πληγή. Οι περισσότεροι είναι όλο κόκαλα, οι πιο τυχεροί έχουν ένα κρεβάτι. Πολλοί από τους κρατουμένους είναι έφηβοι, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν δει το φως του ήλιου για μήνες. Η δυσωδία κοντά στο ιατρείο είναι απίστευτη.

«Οι κρατούμενοι δεν έχουν απολύτως καμία επαφή με τον έξω κόσμο», λέει ο διοικητής των φυλακών με το όνομα «Serhat». «Δεν γνωρίζουν ακόμη και για τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού μπακρ Αλ Μπαγκντάντι», προσθέτει.

Δείτε σχετικό βίντεο:

5
6
7
8
9
10
11
12