ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Τουρκίας για Συρία και Κυπριακή ΑΟΖ

Με μια κοινή ανακοίνωση των αρχηγών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Οι αρχηγοί των κρατών κατέγραψαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας και καταδίκασαν την δεύτερη, ζητώντας να τερματίσει οριστικά την επιχείρησή της στην περιοχή.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει η ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕ ανέφερε πως προσυπογράφει ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, από τουρκικής πλευράς.

Η Τουρκία συμφώνησε χθες να αναστείλει προσωρινά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες. Οι κουρδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν διατεθειμένες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, να τηρήσουν την «κατάπαυση του πυρός» με τα στρατεύματα της Τουρκίας.

Κατά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πενς, οι Σύροι και Κούρδοι πολιτοφύλακες, θα αναδιπλωθούν από έναν τομέα με βάθος 32 χιλιομέτρων που υποτίθεται θα μετατραπεί στη «ζώνη ασφαλείας» που η Άγκυρα απαιτούσε να δημιουργηθεί επί μήνες.