ΚΡΗΤΗ

Σ’ έναν μήνα τα έργα στον ΒΟΑΚ

Σοβαρό παραμένει το ζήτημα έναρξης των εργασιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ο οποίος σε πολλά σημεία του ειδικά στη δυτική Κρήτη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών θα αρχίσουν μετά από περίπου έναν μήνα κι αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτη Καζάση, τα πρώτα έργα στον άξονα, αφορούν παρεμβάσεις για τα Μεγάλα Χωράδια, Σταλό και Γαλατά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν στους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου – Σελίνου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στους Δήμους Αποκορώνου και Σφακίων.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι για την εκτέλεση των μεγάλων τεχνικών έργων που απαιτούνται και θα λύνουν οριστικά προβλήματα που υπάρχουν, θα ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών.

«Πρέπει να πάμε συγκροτημένα στην ανασύσταση της ενδοχώρας με σχέδιο ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης α-νασυγκρότησης της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι επεμβάσεις που θα γίνουν και τα χρήματα που θα δοθούν, θα πρέπει να διανεμηθούν στους Δήμους ανάλογα με τις ζημιές που έχουν υποστεί» επεσήμανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κισάμου Θόδωρος Σταθάκης, ενώ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στην περιοχή του αφορούν το οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της φύσης ήρθε η δυτική Κρήτη, που δοκιμάστηκε ξανά από νέες βροχοπτώσεις και νέα προβλήματα.

Και μπορεί το σύντομο νέο κύμα που αναμένονταν χθες στην ανατολική Κρήτη, να πέρασε «ξυστά» από το βόρειο τμήμα των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, πρόλαβε ωστόσο να πλήξει τα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταπτώσεις χωμάτων και φερτών υλικών έκλεισε τμήμα του επαρχιακού δρόμου από Φουρνέ προς Μεσκλά, ενώ βράχος έπεσε και στη θέση Σελί του οδικού δικτύου προς Κάνδανο.