ΚΡΗΤΗ

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΑΤΙΝΙΑ: Εναλλακτική και “καθαρή” ιδέα για τις μετακινήσεις στο Ηράκλειο

Μια νέα και εναλλακτική, «καθαρή» ιδέα μετακίνησης, λανσάρει από το Ηράκλειο η πρώτη, καθαρά ελληνική εταιρεία ηλεκτροκίνητων πατινιών. Η ελληνική εταιρεία FLIIP, έχει φέρει στο Ηράκλειο τα χαρακτηριστικά «πορτοκαλί πατίνια» τα οποία έχουν ήδη ευρεία αποδοχή.

Για να μπορέσει κανείς να χρησιμοποιήσει τα νέα ηλεκτροκίνητα πατίνια, απαιτείται να κατεβάσει πρώτα από το κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή που βρίσκει είτε σε Android είτε σε iOS, με τίτλο FLIIP.ME. Αφού εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, σκανάρει το QR Code που βρίσκεται πάνω στο πατίνι και μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Η δική μας εμπειρία χρήσης από το FLIIP ήταν ξεχωριστή, αφού σε λιγότερο από τρία λεπτά καταφέραμε να πειστούμε πόσο διαφορετική είναι η πόλη του Ηρακλείου πάνω σε ένα πατίνι. Στη διάρκεια της δοκιμής των πορτοκαλί πατινιών, πραγματοποιήσαμε μια μοναδική βόλτα από την πλατεία Αγίου Τίτου έως τα Νεώρια.

Άλλη οπτική, άλλη αίσθηση, άλλη αντίληψη πόλης γενικώς. Και σκεφτήκαμε πως αν εμείς αντιλαμβανόμαστε τόσο διαφορετικά την δική μας πόλη, οι τουρίστες θα απολαμβάνουν κάθε διαδρομή.

Επίσης, λόγω πεζόδρομων, το πατίνι πηγαίνει εκεί που δεν μπορούν να φθάσουν ούτε τα αυτοκίνητα, αλλά ούτε και τα μηχανάκια, δίνοντας πολλαπλές εναλλακτικές εντός πόλης, αρκεί να γνωρίζεις ασφαλώς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνεσαι πλήρως με τους κανονισμούς ασφάλειας.

 

Από το Ηράκλειο αρχίζει το ταξίδι της η πρώτη ελληνική εταιρία βιώσιμης κινητικότητας Fliip

Πώς ξεκίνησε όμως το FLIIP

To FLIIP είναι μια ιδέα του Γιάννη Λέλη, για βιώσιμη κινητικότητα σε μεγάλες πόλεις, που αρχίζει για όλη την Ελλάδα με πρώτη πόλη το Ηράκλειο. Η πρώτη ελληνική εταιρεία ηλεκτροκίνητων πατινιών, επιλέγει την πόλη του Ηρακλείου για να «λανσάρει» μια νέα, εναλλακτική και καθαρή ιδέα μετακίνησης.

Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Σωτήρης, ο Πέτρος, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα και μια ομάδα νέων ανθρώπων με πολύ κόπο υλοποίησαν ένα πολύπλοκο και υψηλής τεχνογνωσίας project.

Σε αντίθεση με πρακτικές του εξωτερικού, θέλει ανθρώπους στο κέντρο που εξυπηρετούν και χαμογελούν, φροντίζουν ώστε τα πατίνια να είναι πάντα ασφαλή, να μην εμποδίζουν και είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσουν.

«Με την Κατερίνα κινούμαστε πολύ στο εξωτερικό και πάντα αναζητούσαμε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο» αναφέρει ο Γιάννης, εξηγώντας ότι ένα χρόνο πριν δεν υπήρχε πουθενά μια αντίστοιχη επιλογή.

Έτσι δημιουργήθηκε το FLIIP. Μια ιδέα για ένα οικολογικό και στιβαρό πατίνι μεγάλου μεγέθους, με σύστημα eABS, ανάρτηση, αυτονομία 50 χιλιομέτρων και την άνεση της απλότητας. Ήδη τα πατίνια FLIIP βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο. Κατεβάζεις την εφαρμογή FLIIP.me ακολουθείς τις οδηγίες και είσαι έτοιμος για τρελές βόλτες στην πόλη!

Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως ένας άνθρωπος χωρίς μυαλό «παράτησε» πενήντα πατίνια στην πόλη, κάνουν μεγάλο λάθος. Στην καρδιά κάθε FLIIP υπάρχει ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, εξελιγμένο σύστημα GPS και ειδικό αντικλεπτικό σύστημα ασφαλείας.

Η εταιρεία γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε πατίνι, ποιος προσπαθεί να το μετακινήσει και για πού, ενώ εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια δολιοφθοράς ή κλοπής, το πατίνι κλειδώνει αυτόματα και παύει να λειτουργεί.

 

Από το Ηράκλειο αρχίζει το ταξίδι της η πρώτη ελληνική εταιρία βιώσιμης κινητικότητας Fliip

Στο Ηράκλειο

Εκτός από τον Γιάννη, στο Ηράκλειο την ευθύνη για τη λειτουργία και έλεγχο της νέας μόδας έχει ο Γιώργος Σφακιανάκης. Ιθύνων νους και υπεύθυνος για όλα.

Η εταιρεία διαθέτει φυσικό κατάστημα, υπεύθυνους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και 24ώρη υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστεί.

Τα πατίνια ξεκινούν την πορεία τους από το Ηράκλειο, καθώς στο Ηράκλειο κρίθηκε ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν  με πολλούς τρόπους και να καλύψουν ανάγκες εξερεύνησης της πόλης που δεν δίνονται με άλλο μέσο τόσο γρήγορα και άμεσα, λόγω της πεζοδρόμησης του κέντρου.

Οι υπεύθυνοι του FLIIP ήδη έχουν απευθυνθεί στις τοπικές αρχές του Ηρακλείου για να οργανωθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο χρήσης τους στην καρδιά της πόλης και όχι μόνο, με την ελπίδα ότι το FLIIP θα γίνει η νέα ελληνική τάση βιώσιμης κινητικότητας. Ήδη πάντως στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της προσπάθειας φαίνεται πως υπάρχει τεράστια αποδοχή.

patris.gr