ΚΡΗΤΗ

Τα Χανιά μετρούν πληγές και ψάχνουν πόρους ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Πρωτόγνωρο και απερίγραπτο είναι το μέγεθος των καταστροφών που αφήνει πίσω της η τελευταία κακοκαιρία στο νομό Χανίων, όπου οι ζημιές μόνο στο οδικό δίκτυο, και ειδικά στο επαρχιακό, ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι επίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε οικήματα και κατοικίες χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στον ΒΟΑΚ.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά υπό τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη ο οποίος αμέσως μετά με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι “πρώτο μέλημα μας – πέρα από λαϊκισμούς είναι η ανθρώπινη ασφάλεια” ανακοινώνοντάς την από κοινού διεκδίκηση Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, τόνισε πως στην περιοχή του Σταλού εκπονείται η μελέτη που έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στον κ. Τονιόλο και θα ακολουθηθούν οι λύσεις που θα υποδειχθούν.

“Θα δούμε μεσοπρόθεσμα που μπορούμε να παρέμβουμε και μετά με μια μεγάλη δημοπρασία θα προχωρήσουμε για να αποκατασταθούν όλα τα πρανή όπως πρέπει κι όπως η μελέτη του Ο.Α.Κ. θα προτείνει”, δήλωσε ο περιφερειάρχης. Εξήγησε δε πως η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους θα διεκδικήσει πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ ήδη έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης προήδρευσε στη χθεσινή σύσκεψη στα Χανιά
Ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης προήδρευσε στη χθεσινή σύσκεψη στα Χανιά

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο τον αντιπεριφερειάρχη κι όλους τους αιρετούς για τη μεγάλη προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών και αντιμετώπισης των φαινομένων καθώς κι όλο το τεχνικό προσωπικό, τα στελέχη και τους εθελοντές που επί 35 ώρες ήταν σε διαρκή κίνηση κι εγρήγορση για να δοθούν λύσεις και ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ακολούθησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Στη σύσκεψη μετείχαν η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Τάσος Κουρουπάκης, οι δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Κισσάμου, Θόδωρος Σταθάκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περάκης, Σφακίων Γιάννης Ζερβός, η Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Καίτη Ιερωνυμάκη, η Διευθύντρια Τ.Υ. της Π.Ε. Χανίων Ελένη Ροξάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ παραβρίσκεται κλιμάκιο του ΟΑΚ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φώτη Καζάση.

Βιβλικές καταστροφές

Βιβλικές χαρακτηρίζουν τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και οι Δήμαρχοι στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ωστόσο η περιοχή του Πλατανιά είναι αυτή που δέχτηκε το πιο βαρύ πλήγμα των καταστροφών, όπου  στις ορεινές περιοχές το δίκτυο έχει υποστεί απίστευτη καταστροφή.

Είναι χωρίς υπερβολή πρωτοφανές το μέγεθος των κατολισθήσεων που έχει καταγραφεί με αποτέλεσμα να βρίσκεται αποκλεισμένος όλος σχεδόν ο ορεινός όγκος του Πλατανιά, και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Κισάμου. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκηςκλείνει η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό για όλα τα οχήματα.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε σκόπιμη καθώς η ορμητικότητα των νερών του ποταμού έχει υποσκάψει τα θεμέλια. Μηχανήματα επιχειρούν να εκτρέψουν το ποτάμι ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν με τσιμέντο το σημείο της γέφυρας που έχει υποσκαφεί από την ορμητικότητα των νερών του ποταμού.

Κλειστή παραμένει και η γέφυρα για Συρίλι στο ύψος της Νερατζιάς. Στο μεταξύ εντυπωσιακά είναι τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (14/2).

Αναλυτικότερα, στον Σέμπρωνα έπεσαν 145mm βροχής, στο Έλος 132, στα Ασκύφου 95, στο Ξυλόσκαλο 90, στις Βρύσες 69, στην Κάντανο 68, και στο Ακρωτήρι 61mm βροχής.