ΚΡΗΤΗ

Τα χρέη “πνίγουν” τη ΔΕΥΑΗ

ΣΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ Ο ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Πολιτική λύση στο οξύτατο οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΗ θα επιδιώξει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός από την κυβέρνηση στο πλαίσιο συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τον σκοπό αυτό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη αύριο Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, εκείνο το οποίο πρόκειται να ζητήσει ο δήμαρχος είναι να διαγραφούν οι προσαυξήσεις στο δάνειο της ΔΕΥΑΗ που αποδεικνύεται τεράστιο βαρίδι. Όπως είναι γνωστό, η δημοτική επιχείρηση καλείται να πληρώνει μόνο για το δάνειο κάθε χρόνο 1.200.000 ευρώ τα οποία συνδυαστικά με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα της ΔΕΥΑΗ και τις μειωμένες εισπράξεις της έχουν προκαλέσει ισχυρότατους οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Παρά το γεγονός ότι το αίτημα της διαγραφής των προσαυξήσεων, δεν είναι εύκολος πολιτικός στόχος, η Λότζια εμφανίζεται αποφασισμένη να το διεκδικήσει, αφού η οικονομική κατάσταση της δημοτικής επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική Αρχή επέλεξε να ζητήσει παρέμβαση από το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι και λόγω εντοπιότητας θα δείξει τα απαιτούμενα πολιτικά αντανακλαστικά, ώστε να δοθεί λύση στον γόρδιο δεσμό της οικονομικής ασφυξίας της δημοτικής επιχείρησης.

Τετ-α-τετ Λαμπρινού με Δραγασάκη για τα χρέη της ΔΕΥΑH

Στελέχη της ΔΕΥΑΗ έλεγαν στην «Π» ότι εάν γυρίσεις ανάποδα τη δημοτική επιχείρηση δεν θα πέσει κάτω ούτε ένα σεντ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γιγαντωμένες εκκρεμότητες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΗ, την έχουν εξωθήσει να βάλει σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων αποπληρωμών.

Το πλαίσιο αυτό συνιστά μια ιδιότυπη στάση πληρωμών σε τρίτους, αφού προτεραιότητα έχουν οι πληρωμές των εργαζομένων, του ΙΚΑ, του ΦΠΑ και της ΔΕΗ και στην τελευταία θέση βρίσκονται οι απαιτήσεις των δικαστικών συμβιβασμών.

Το τι σημαίνει πρακτικά αυτό αποτυπώνεται σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο που υιοθέτησε τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «το 2011 το Δ.Σ ενημερώθηκε ότι οι μηνιαίες εισπράξεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του συνόλου των αντίστοιχων υποχρεώσεων”.

Όπως κατά καιρούς έχει τονιστεί στο Δ.Σ προφορικά αλλά και εγγράφως, η Επιχείρηση από το τέλος του 2009 έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις των δαπανών με κυριότερη αυτή της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, που από 1,8 εκ.€ το εν λόγω έτος ανήλθε το 2017 σε 4 εκ.€, χωρίς να έχει ουσιαστικά αυξήσει τα τιμολόγιά της, για λόγους κυρίως πολιτικούς.

Εδώ είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι την τρέχουσα χρονιά οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ προς στη ΔΕΗ αυξήθηκαν, αφού λόγω της ανομβρίας δεν μπορούσε να καλυφθεί από το φράγμα του Αποσελέμη, με αποτέλεσμα να στραφεί στις γεωτρήσεις οι οποίες σήκωσαν όλο το βάρος της υδροδότησης της πόλης.

Ωστόσο, η λειτουργία των γεωτρήσεων αυτόματα σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΗ.

Έτσι, μετά από πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η μισθοδοσία, η πληρωμή του ΙΚΑ  και του ΦΠΑ. Σε δεύτερη φάση τίθεται η ΔΕΗ, ακολουθούν οι πληρωμές των φόρων.

Αμέσως μετά έρχονται οι πληρωμές που αφορούν στις απαραίτητες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και διασφάλιση της δημόσιας υγείας (προμήθεια υποχλωριώδους νατρίου, ανταλλακτικών για τη λειτουργία των συνεργείων της ύδρευσης – αποχέτευσης, όχι όμως της άρδευσης, καυσίμων κ.λ.π.).

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η ικανοποίηση απαιτήσεων δικαστικών συμβιβασμών. Μάλιστα, το πλαίσιο αυτό, το οποίο αποτελεί ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εντέλλεται το οικονομικό τμήμα της δημοτικής επιχείρησης να εφαρμόσει…

.patris.gr