ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα 5 πιάτα που δεν λείπουν από ΚΑΝΕΝΑ Κρητικό γάμο!

Σε έναν Κρητικό γάμο όλα υπάρχουν σε αφθονία, από τον χορό που βάζουν μπρος μέχρι και τα παραδοσιακά εδέσματα για να τιμήσουν τους καλεσμένους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί επισκέπτες του νησιού επιθυμούν να επισκεφθούν έναν Κρητικό γάμο για να γνωρίσουν από κοντά τα έθιμα του τόπου.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα 5 must γεύματα που δεν λείπουν ποτέ από ένα γαμήλιο τραπέζι!

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

1. Γαμοπίλαφο

 

Το γαμοπίλαφο είναι το κυρίως πιάτο κάθε κρητικού γάμου, το οποίο αποτελείται από βραστό κρέας, γίδα ή αρνί του οποίου το ζουμί χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το πιλάφι. Ζουμί από κρέας και ρύζι είναι ο συνδυασμός που αποτελεί το βασικό πιάτο σε κάθε γάμο και όχι μόνο, ως συνοδευτικό του κρέατος. Το ρύζι συμβολίζει και το ρίζωμα, τη γονιμότητα και την ευχή για αφθονία και πλούτο στη ζωή ενός νέου ζευγαριού.

2. Αρνί

Το κρέας του αρνιού το προσφέρουν πάντα στους γάμους βραστό, αφού έχουν χρησιμοποιήσει τον ζωμό για το πιλάφι, αλλά και ψητό για να καλύψουν όλα τα γούστα. Αποτελεί το βασικό κρέας που προσφέρεται σε κάθε γάμο, πέρα από τα πολλά και διάφορα άλλα ορεκτικά που προσφέρονται ανάλογα με τη διάθεση του ζευγαριού.

 

3. Γραβιέρα με μέλι

 

Στην Κρήτη είναι αρκετά συνηθισμένο να προσφέρουν ντόπιο τυρί, σφακιανές πίτες, τυρόπιτες ή αλλιώς καλιτσούνια που ονομάζονται σε κάποιες περιοχές τις Κρήτης με μέλι. Σε ένα τραπέζι γάμου αρκετά συχνά μπορεί να συναντήσει κάποιος παραδοσιακή γραβιέρα με μέλι ή κάτι παρεμφερές με τυρί σερβιρισμένο με τον ίδιο τρόπο. Το μέλι παράλληλα συμβολίζει την αρχή του ζευγαριού που βρίσκονται κατά μια έννοια στα «μέλια», δεν παύει όμως να είναι μια παράδοση που συνηθίζεται σε όλο το νησί και συνήθως συνοδεύεται και από ρακή.

 

4. Ξεροτήγανα

 

Το περίτεχνο αυτό γλυκό προσφέρεται σε χαρές και λύπες, όμως δεν παύει ο τρόπος παρασκευής του να είναι ιδιαίτερος όπως και το αποτέλεσμά του. Συχνά χρειάζονται δύο άτομα για να μπορέσουν να φτιάξουν τα ξεροτήγανα γρήγορα και με άψογο αποτέλεσμα το οποίο μοιάζει σαν λουλούδι. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα στην τελική του μορφή μελώνεται και πασπαλίζεται με τρίμμα καρυδιού και κάπως έτσι ολοκληρώνεται η παραδοσιακή αυτή, κρητική συνταγή.

 

5. Σύζουμα μακαρόνια

 

Τα μακαρόνια βράζονται σε ζωμό όπως και το ρύζι του πιλαφιού, όμως η διαφορά είναι ότι τα σύζουμα σερβίρονται με τριμμένο παραδοσιακό κρητικό ανθότυρο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται τα ξημερώματα, λίγο πριν το τέλος του γλεντιού, για όσους έχουν πιει προς τιμήν του ζευγαριού κατά τη διάρκεια του γλεντιού και χρειάζονται δυνάμεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα στη δυτική Κρήτη σερβίρονταν μόνο πιλάφι και στην ανατολική μόνο μακαρόνια… τώρα πια όλο το νησί έχει έρθει πιο κοντά κι έτσι απ’ άκρη σ’ άκρη του απολαμβάνουν το γαμοπίλαφο και σύζουμα μακαρόνια!

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!

ΠΗΓΗ: daynight.gr