ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΤΕΡΝΑ και Ινδοί πήραν το αεροδρόμιο, αλλά οι… Ολλανδοί θα το κατασκευάσουν!

Και ξαφνικά εκεί που ξέραμε ότι το αεροδρόμιο Καστελλίου κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ και τους Ινδούς, μας προέκυψαν… Ολλανδοί!

Ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος Reggeborgh, που ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ευρώπη, την VolkerWessels, θα καταστεί βασικός πλέον μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτώντας το 30% των μετοχών της. Ηδη κατέχει 13% και θα αυξήσει σταδιακά το ποσοστό του, εξαγοράζοντας τμηματικά  τις μετοχές που κατέχει το επενδυτικό fund York Capital.

Σε ανακοίνωση του το ολλανδικό γκρουπ επισημαίνει τις μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη  του στις δυνατότητες και τις επιχειρηματικές προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι leader στον κλάδο κατασκευών  και ανερχόμενη δύναμη στον ενεργειακό τομέα.

«Η απόφασή μας να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη» τονίζει η  Reggeborgh.

«Οφείλεται επίσης στην πίστη μας, στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Eταιρείας με την παρούσα διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η Reggeborgh Invest είναι επενδυτικό όχημα της ολλανδικής οικογένειας Wessels. Ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels, που συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017. Διαθέτει επίσης συμμετοχές σε επιχειρήσεις  του ενεργειακού τομέα και άλλων κλάδων.

Πάντως, από τη σε ιδιαίτερα φιλικό ύφος ανακοίνωση των Ολλανδών εικάζεται ότι το management της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει στον Γιώργο Περιστέρη. Θυμίζουμε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τεράστια συμβόλαια κατασκευής μεγάλων έργων υποδομών εντός και εκτός Ελλάδας (αεροδρόμιο Βελιγραδίου, νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου κ.λπ.) ενώ κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ που έχει εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1000MW σε ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και τις ΗΠΑ).

Η εταιρεία πραγματοποιεί τζίρους άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως και τα προ φόρων κέρδη απο το 2017 ανήλθαν σε 153 εκατομμύρια ευρώ (69,8 εκατ. μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας).

Η εταιρεία είναι παραχωρησιούχος στην Ιονία Οδό και στην Εθνική Κεντρικής Ελλάδας.