ΕΛΛΑΔΑ

Την ηγεσία της Δικαιοσύνης ορίζει σήμερα η κυβέρνηση -Συνεδριάζει το υπουργικό για Πρόεδρο και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη επιλέγει η κυβέρνηση καθώς συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί στις 10 που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, o υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, θα προτείνει για Πρόεδρο στον Αρειο Πάγο τον ανώτατο δικαστικό Ιωσήφ Τσαλαγανίδη από τους πιο διακεκριμένους νομικούς που όμως συνταξιοδοτείται σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Για τη σημαντική θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα προτείνει τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειο Πλιώτα που θα μείνει σε αυτή τη θέση για τρία χρόνια καθώς συνταξιοδοτείται το 2022. Και οι δύο ανώτατοι δικαστικοί είναι στις πρώτες θέσεις της δικαστικής επετηρίδας, τυγχάνουν γενικής αποδοχής και υπερψηφίστηκαν και από Βουλή στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής προεπιλογής που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Τα κριτήρια της επιλογής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης, όπως τα έχει ο ίδιος καθορίσει στη Βουλή, είναι η επιστημονική κατάρτιση, το κύρος αλλά και ο σεβασμός στη δικαστική επετηρίδα.

Δικαιοσύνη: Τα προβλήματα που έχει να λύσει η νέα ηγεσία

Η επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη έγινε από την αρχή μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα και θα δώσει σάρκα και οστά στην εσπευσμένη επιλογή ηγεσίας για τη δικαιοσύνη στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης.

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης που προϋπήρχαν αλλά μεγιστοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τις επιλογές προσώπων σε ηγετικές θέσεις της δικαιοσύνης που αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Επίσης η νέα ηγεσία της δικαιοσύνης πέραν των άλλων έχει να διαχειριστεί σειρά σοβαρότατων υποθέσεων μεταξύ των οποίων τις καταγγελίες για τη σκευωρία της Novartis που έχουν γίνει τόσο από δικαστικούς όσο και από τους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν χωρίς στοιχεία στο σκάνδαλο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι