ΚΡΗΤΗ

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ – Πως θα χρεώνονται οι πολίτες

 

Ανακατατάξεις στην οικονομική πολιτική της ΔΕΥΑΗ φέρνει το 2019, καθώς όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις του νερού. Όπως προκύπτει, στα χέρια της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης βρίσκεται μια οικονομοτεχνική μελέτη που είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, το πόρισμα της οποίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν ανακοστολογήσεις στους λογαριασμούς που φτάνουν στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη, η φιλοσοφία της πρότασης που έχει κατατεθεί είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των παγίων που πληρώνουν οι πολίτες και της χρέωσης του νερού με βάση τα κυβικά που ο κάθε πολίτης καταναλώνει. Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΗ και στη συνέχεια θα τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, υποστηρίζει ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί διασφαλίζει μια πολύ πιο δίκαιη κατανομή νερού, αφού ουσιαστικά ο κάθε πολίτης θα πληρώνει με βάση την πραγματική του κατανάλωση. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΥΑΗ για την καταστολή της υπερκατανάλωσης, και παράλληλα διασφαλίζει την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΥΑΗ. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή όπως σημειώνει θα παίξει καθοριστικό ρόλο η αντικατάσταση 10 χιλιάδων υδρομέτρων που ήδη έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη εργολαβία για την αντικατάσταση 6 χιλιάδων υδρομέτρων και στη συνέχεια θα γίνει και η προμήθεια άλλων 4 χιλιάδων.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα “Πατρίς” ο πρόεδρος Γ.Βουρεξάκης, σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η δικαιότερη τιμολόγηση των καταναλωτών, η ελαχιστοποίηση των απωλειών εσόδων της υπηρεσίας από μη καταγεγραμμένες ποσότητες νερού λόγω παλαιότητας των υδρομετρητών. Με την εγκατάσταση των νέων υδρομέτρων η ΔΕΥΑΗ φιλοδοξεί να βάλει  οριστικό  τέλος στην κατασπατάληση του πόσιμου νερού που οφείλεται σε διαρροές.

Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι μια από τις βασικές του προτεραιότητες είναι να έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών, για δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική επιχείρηση. Το ένα είναι το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΗ, που μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από τη διαγραφή των προσαυξήσεων του δανείου που σηκώνει στους ώμους της. Το δεύτερο είναι η αποδέσμευση του ποσού των 12 εκ ευρώ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης, που θα δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των τεράστιων απωλειών νερού.

Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του δανείου της ΔΕΥΑΗ που αποτελεί αφόρητο βαρίδι για το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης, ο ίδιος σημειώνει ότι μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από πολιτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα εκείνο το οποίο πρόκειται να ζητήσει είναι να διαγραφούν οι προσαυξήσεις στο δάνειο της ΔΕΥΑΗ. Όπως είναι γνωστό, η δημοτική επιχείρηση καλείται να πληρώνει μόνο για το δάνειο κάθε χρόνο 1.200.000 ευρώ, τα οποία συνδυαστικά με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα της ΔΕΥΑΗ και τις μειωμένες εισπράξεις της έχουν προκαλέσει ισχυρότατους οικονομικούς κλυδωνισμούς.