ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι αποκαλύπτει ένας παπαγάλος σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα Το βιβλίο πιστεύεται ότι έχει γραφτεί στη δεκαετία του 1240

Εικόνες ενός αυστραλιανού παπαγάλου cockatoo σε ένα ιταλικό χειρόγραφο του 13ου αιώνα αφήνει να εννοηθεί ότι αιώνες νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα, υπήρχε μια εκτεταμένη εμπορική οδός βόρειας Αυστραλίας – Ευρώπης.

«Το γεγονός ότι ο παπαγάλος αυτός που ζει μόνο στην Αυστραλία έφθασε στη Σικελία στη διάρκεια του 13ου αιώνα δείχνει ότι οι έμποροι της βόρειας Αυστραλίας αποτελούσαν μέρος ενός ανθηρού δικτύου που έφθανε έως τη Μέση Ανατολή και ακόμα πιο πέρα», δήλωσε η Χίδερ Ντάλτον, η οποία δημοσίευσε και τη σχετική μελέτη.

Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η Ντάλτον ανέλυσε τέσσερις εικόνες ενός λευκού παπαγάλου cockatoo που βρέθηκε σε ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Βατικανού με τον τίτλο: «Η Τέχνη του κυνηγιού με πτηνά» του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν, έναν από τους πιο πεφωτισμένους αυτοκράτορες του Μεσαίωνα, ο οποίος λάτρευε τα πουλιά, κυρίως τα γεράκια.

Το βιβλίο πιστεύεται ότι έχει γραφτεί στη δεκαετία του 1240 και ο παπαγάλος αναφέρεται στο κείμενο ως δώρο του 4ου σουλτάνου της Δυναστείας ων Αγιουβιδών της Αιγύπτου στον Φρειδερίκο Β’, ο οποίος στο βιβλίο τον αναφέρει ως Σουλτάνο της Βαβυλώνας. Πρόσφατα ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο στη Ρώμη μελέτησαν το χειρόγραφο και συνειδητοποίησαν την σημασία αυτών που είχαν βρει.

csdto1

Σε συνεργασία με τη Ντάλτον οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πουλί προέρχεται από το βόρειο άκρο της Αυστραλίας, την Παπούα-Νέα Γουινέα ή την Ινδονησία, όπως μεταδίδει το Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ντάλτον πιστεύει ότι το πουλί έφθασε στη Σικελία τον 13ο αιώνα ταξιδεύοντας μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως αρκετά χρόνια. Εικάζει επίσης ότι έφθασε στην Ιάβα και μετά στην Κίνα κάνοντας τη διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού προς το Κάιρο.

Είναι γνωστό, λέει η Ντάλτον, ότι σε γραπτά κείμενα της εποχής της Δυναστείας των Χαν, τον 7ο αιώνα, στους αυτοκρατορικούς κήπους υπήρχαν λευκοί παπαγάλοι οι οποίοι είχαν έρθει από το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Ινδονησίας.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γινόταν εμπόριο με τους παπαγάλους cockatoos. Πρέπει να καταλάβουμε πως έβλεπαν τότε οι Ευρωπαίοι την Αυστραλία. Συγκεκριμένα τους Βρετανούς ιστορικούς που την περιγράφουν ως μία νεκρή ήπειρο που περιμένει τους Ευρωπαίους να κάνουν την εμφάνισή τους. Φυσικά όλο αυτό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια», λέει η Ντάλτον.