ΚΡΗΤΗ

Τι ζητούν οι Ρομά, τι προσφέρουν Δήμος – Περιφέρεια για τη μεταφορά του καταυλισμού

Κινήσεις από κοινού, Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης γίνονται το τελευταίο διάστημα, για την επίλυση του θέματος μεταφοράς του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού, σε νέο χώρο.

Η “εξίσωση” αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, εδώ και δεκαετίες, καθώς ούτε η παρούσα, ούτε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της πόλης, κατάφεραν να βρουν χώρο για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που ζουν εκεί, και υπολογίζονται σε περίπου 700 άτομα.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, αρμόδιος για την καταγραφή και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, Μανώλης Βασιλάκης, έχουν γίνει επαφές της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ρένα Παπαδάκη αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Βαμβακά με εκπροσώπους του καταυλισμού και τους προτάθηκε η ένταξή τους σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο προβλέπει την επιδότηση ενοικίου σπιτιού για 2 ή 3 χρόνια, κάτι που όμως δεν δέχθηκαν.

Το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ είναι πολύ αυστηρό και θα μπορούσαμε να εντάξουμε σε αυτό, όσους το επιθυμούν από τον καταυλισμό, όχι όμως εκείνους που είχαν πάρει δάνειο επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη για την αγορά σπιτιού, κάτι που δεν έγινε ποτέ”, είπε ο κ. Βασιλάκης, προσθέτοντας: Η λύση της επιδότησης ενοικίου δεν τους ικανοποιεί, δεν το θέλουν και ζητούν δικά τους σπίτια, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου περιφερειακά του Ηρακλείου, ώστε να μεταφερθεί ο καταυλισμός, υπόθεση όχι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς οι προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι έκταση τουλάχιστον 70 στρεμμάτων, να μη διαρρέεται από ρέμα και να μην γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο, με απαραίτητους τους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν πληρούνται σε καμία περιοχή, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την διάθεσή του για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Εκπρόσωποι των ρομά βρέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και ζήτησαν, εωσότου υπάρξει μόνιμη λύση, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό όπως ασφαλτοστρώσεις και μυοκτονίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ιδιωτική εταιρεία έχει μισθώσει εδώ και χρόνια τον χώρο, για την κατασκευή εμπορικού πάρκου, καταβάλλοντας στον δήμο Ηρακλείου, 3.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ όταν αποδεσμευτεί ο χώρος, θα καταβάλει 40.000 ευρώ.

ekriti.gr