ΚΡΗΤΗ

Τι θα κόψει η Λότζια για ν’ ανακουφίσει τους δημότες;

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου εν μέσω καραντίνας προγραμματίζεται να γίνει δια περιφοράς την ερχόμενη Τρίτη του Πάσχα, όπου θα ανοίξει το κρίσιμο θέμα της επιβολής νέων των δημοτικών τελών, που «καίει» ολόκληρη την κοινωνία στη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά τον επιβαλλόμενο εγκλεισμό, λόγω κοροναϊού.

Η δημοτική Αρχή έχει ήδη διαμορφώσει την εισήγηση της, προτείνοντας σειρά μέτρων ανακούφισης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για την διεύρυνση τους. Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί η αντιπολίτευση στο κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ μένει να διαπιστωθεί, αν τελικά το δημοτικό συμβούλιο θα καταφέρει θα φτάσει σε ένα επίπεδο σύνδεσης απόψεων ή αν θα υπερισχύσει η σύγκρουση και οι αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές, μοιραία θα κληθούν να απαντήσουν και να τεκμηριώσουν το πως θα γίνει ο ισοσκελισμός των δαπανών, δηλαδή πως θα καλυφθεί το κόστος των προτεινόμενων οικονομικών ελαφρύνσεων, που αναγκαστικά σημαίνει ότι  αλληλεπιδρούν με το νέο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα έργων.

Ένα από τα θέματα που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ανοίξει, είναι ότι παράλληλα με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται, θα πρέπει να γίνουν και πιο διευρυμένου χαρακτήρα οικονομικές διευκολύνσεις αφού η νέα οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η καραντίνα του κοροναϊού αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

H αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη

Αν χρειαστεί και δύναται, θα λάβουμε και περαιτέρω ανακουφιστικά μέτρα

Η αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη με δηλώσειες της στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης στρέψαμε το βλέμμα μας σε όλη την κοινωνία και ιδιαιτέρως σε αυτούς που πλήττονται

. Με αυτό το σκεπτικό και γνωρίζοντας εξαρχής τη βούληση του δημάρχου Ηρακλείου, ότι θα είμαστε δίπλα τους προχωράμε σε μια σειρά προτάσεων προς το δημοτικό συμβούλιο με στόχο την ανακούφιση και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και για όσο ισχύουν αυτά.

Επισημαίνω ότι συνεχίζουμε να εξετάζουμε περαιτέρω κινήσεις που θα τους βοηθήσουν και παράλληλα είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για τυχόν άλλες προτάσεις. Μετά το πέρας της δύσκολης αυτής κατάστασης, θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο, το οικονομικό περιβάλλον, ώστε να λάβουμε αν χρειαστεί και δύναται, και περαιτέρω ανακουφιστικά μέτρα».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τις μειώσεις των δημοτικών τελών

Η πρόταση της δημοτικής Αρχής όπως έχει διαμορφωθεί προβλέπει για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού και για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η αναστολή, εισηγείται: Την απαλλαγή τους από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Την απαλλαγή τους από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Τη μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων που μισθώνουμε σε επιχειρήσεις της ίδιας κατηγορίας, κατά 40%. Την απαλλαγή από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη μείωση των τελών αρδεύσεως, δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η ενσωμάτωση της  υπηρεσίας αυτής στον προϋπολογισμό του δήμου και στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή αποτιμά ότι δεν είναι δυνατή, η όποια συζήτηση για την μείωση των τελών τώρα.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη η δημοτική Αρχή τονίζει ότι προτίθεται να ζητήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κατ’ αντιστοιχία με αυτή που ζήτησε και πέτυχε για την καθαριότητα.  Ακόμη για τις παραπάνω επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους τους προτείνεται: Η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Επίσης, για την ελάφρυνση των δημοτών, έχει ήδη δρομολογηθεί η απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί  παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο,  καθώς και  των ενοικίων στα σχολικά κυλικεία. Υπάρχουν, ήδη, οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ,  της ΔΗΚΕΗ και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών.

Αντίστοιχα, η αναστολή της ταμειακής βεβαίωσης  νέων οφειλών των δημοτών από τις αρχές Μαρτίου 2020 και έως ότου κριθεί αναγκαίο,  εκτός των κατεπειγουσών περιπτώσεων ταμειακής βεβαίωσης και όσων γίνονται κατόπιν αιτήσεων των οφειλετών για τη δική τους εξυπηρέτηση.