ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έπεσαν τα “κάστρα” αλλά ο Ερντογάν αρνείται την ήττα – Ετοιμάζει μπαράζ ενστάσεων… για να «γυρίσει» το αποτέλεσμα των εκλογών

Με καταμετρημένο το 99,8% ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη με 0,28%. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης άλλαξε ήδη… ιδιότητα στο λογαριασμό του στο twitter! 

Δεν θα αφήσει τη μάχη σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να κριθεί στις… κάλπες (μόνο) ο Ερντογάν. Το AKP ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένσταση για το αποτέλεσμα στην Άγκυρα. Επανακαταμέτρηση έρχεται και στην Κωνσταντινούπολη.

Αν τη Σμύρνη την περίμενε, γιατί ποτέ δεν έχει καταφέρει να τη «δαμάσει», την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα, τα Άδανα και την Αττάλεια, μάλλον δεν τις περίμενε. Τα «κάστρα» πέφτουν αλλά ο «σουλτάνος» Ερντογάν αρνείται να αποδεχτεί την ήττα.
Δεν μπορεί να χωνέψει πως οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο ίδιος έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος και έκρινε κρίσιμες ακόμη και για την επιβίωση της Τουρκίας, αποδείχτηκαν ένα μεγαλοπρεπές (όσο το… παλάτι του) χαστούκιγια τον ίδιο. Έχασε πέντε από τους μεγαλύτερους δήμους. Κυρίως την Άγκυρακαι την Κωνσταντινούπολη. Αυτές τις δυο δεν μπορεί να… «συγχωρέσει».
Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, οι δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας ελέγχονταν εδώ και 25 χρόνια το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του
Το κόμμα του (AKP) συνεργάστηκε με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί. Στο σύνοδο της επικράτειας, ήταν πρώτη η συμμαχία τους. Αλλά… κατά τόπους, τα χαστούκια ήταν πολλά και ηχηρά.

Η Κωνσταντινούπολη

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο άνθρωπος που έγινε ο εφιάλτης του Ερντογάν και του εκλεκτού του για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Είναι ο υποψήφιος του CHP, ο άνθρωπος που με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη είναι εκείνος που κερδίσει το δήμο.
Ο Ιμάμογλου ανακήρυξε από την πρώτη στιγμή τη νίκη του. Όπως και Γιλντιρίμ άλλωστε. Μόνο που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που δεν είναι τελικά, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται κατά μερικές χιλιάδες ψήφους. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα 0,28% επί του υποψηφίου του AKP με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων.
Ο ίδιος ο Ιμάμογλου θεωρεί εαυτόν νικητή και δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως έχει προβάδισμα 25.158 ψήφων από τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε επίσης πως το Εκλογικό Συμβούλιο έχει περιλάβει στο αποτέλεσμα το 99,95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται πως το προβάδισμα έχει ελαφρώς διευρυνθεί στις 25.755 ψήφους.
Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν δήλωσε νωρίτερα πως τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν πως επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται κατά 28.000 ψήφους. Ο Γκιουβέν υπογράμμισε πάντως πως εξετάζονται προσφυγές για λίγο περισσότερες από 80 κάλπες.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τα τελικά αποτελέσματα και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε δουλειά», αντέδρασε ο Ιμάμογλου και υποσχέθηκε να διοικήσει την Κωνσταντινούπολη με πλήρη διαφάνεια. Σήμερα το μεσημέρι, είχε ήδη αλλάξει το βιογραφικό του στο Twitter και εμφανιζόταν ως «δήμαρχος της Μεγάλης Κωνσταντινούπολης».
Υπολογίζει βέβαια χωρίς τον Γιλντιρίμ. Γιατί στη γραμμή του κόμματός του, ο υποψήφιος του AKP για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η επανακαταμέτρηση που θα γίνει, θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Κάνει… άρνηση ο Ερντογάν

Προφανώς με εντολή του Ερντογάν, το AKP ανακοίνωσε ότι θα κάνει προσφυγές για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα και θεωρεί πως έτσι θα δικαιωθεί και θα ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του AKPΦατίχ Σαχίν δήλωσε πως το κόμμα του θα προσφύγει εναντίον των εκλογικώναποτελεσμάτων σε κάθε περιφέρεια της πρωτεύουσας. Πρόσθεσε πως το AKP θα σημειώσει «σημαντική πρόοδο» ως αποτέλεσμα των προσφυγών αυτών.
Είναι σαφές και αναμενόμενο πως ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν… αμαχητί το «χαστούκι» που δέχτηκε το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Κυρίως γιατί ενεπλάκη προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία κάνοντας σχεδόν 100 (!) προεκλογικές ομιλίες, δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον ίδιο και την πολιτική του. Μόνο που όλα έγιναν εν μέσω οικονομικής κρίσης και ο Ερντογάν το πλήρωσε.
Το κυβερνών κόμμα διατήρησε μια μικρή πλειοψηφία σε εθνική κλίμακα. Αλλά οι μεγάλοι δήμοι χάνονται. Ακόμη κι αν γίνει ένα… θαύμα και ο AKP κερδίσει την Κωνσταντινούπολη
Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής και δημογραφικής καρδιάς της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει μια ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα, Άγκυρα.
Σύμφωνα με τα (ακόμη μερικά) αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έρχεται πρώτος με 50,90% των ψήφων, έναντι 47,06% που λαμβάνει ο υποψήφιος της πλειοψηφίας Μεχμέτ Οζασεκί.
Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλειςτης Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.
Σύμφωνα με το Ανατολή, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα.
Η Κωνσταντινούπολη παραμένει μια σημαντική πόλη για τον Ερντογάν, ο οποίος μεγάλωσε και άρχισε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχός της από το 1994 μέχρι το 1998 – Γι’ αυτό είχε στείλει εκεί τον πιστό πρώην πρωθυπουργό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ
Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Το μισογεμάτο ποτήρι

Τα πράγματα είναι πάντα όπως τα βλέπει κανείς. Ο Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, επέλεξε να δει το ποτήρι… μισογεμάτο. Και να σταθεί στη νίκη του κόμματός του σε εθνική κλίμακα. Το AKP και οι υπερεθνικιστές του Μπαχτσελί κέρδισαν 51,67% στο σύνολο της χώρας.
«Το γεγονός ότι διατηρεί την πλειοψηφία του 51% είναι πολύ σημαντικό», αναλύει η Αϊσέ Αγιατά, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. «Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί τη νομιμότητά του».
Για την Αγιατά, «ο Ερντογάν είναι τραυματισμένος από τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, αλλά παραμένει όρθιος».

Ανησυχίες

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η αντιπολίτευση στην Άγκυρα είναι περισσότερο αξιοσημείωτα επειδή το AKP είχε συντριπτική υπεροχή στην κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ελέγχονται από την εξουσία.
Όμως η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως κατέβαλε το AKP, καθώς πολλοί ψηφοφόροι τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έβαζαν το θέμα αυτό στην κορυφή των ανησυχιών τους.
Ενώ το AKP είχε στηριχθεί σε μια ισχυρή ανάπτυξη για να επιτύχει τις εκλογικές νίκες του από το 2002 και μετά, αυτή τη φορά χρειάσθηκε να διαχειριστεί την πρώτη ύφεση εδώ και 10 χρόνια, πληθωρισμό ρεκόρ και ανεργία σε άνοδο.
«Η οικονομική κρίση έπληξε αληθινά τους ψηφοφόρους του», εξηγεί ο Μπερκ Εσέν, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας. «Ο Ερντογάν πέτυχε την υποστήριξη της βάσης του υποσχόμενος πως η πολιτική σταθερότητα θα έφερνε την οικονομική ευημερία», συνεχίζει. «Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των θητειών του».