ΚΡΗΤΗ

Το έργο πνοής που σχεδιάζεται στο ΙΤΕ

Έργο που θα γίνει πόλος έλξης για τον συνεδριακό τουρισμό και θα προσφέρει εργασία, ετοιμάζει το ΙΤΕ.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το γνωστό μας ΙΤΕ, συνεχίζει να αποδεικνύει στην πράξη ότι ο στόχος σύνδεσης με την κοινωνία και προσφοράς στον τόπο παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Με αυτό ως σημείο αναφοράς, το ΙΤΕ παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο, στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έρχεται στην Κρήτη, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο έχει ήδη περάσει το στάδιο της προεπιλογής, για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου επιστημονικού συνεδριακού κέντρου σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις τού Ιδρύματος.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, αποτελεί ένα μέρος του στρατηγικού σχεδίου του Ιδρύματος, για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία με ποικίλους τρόπους.

Συνεδριακό κέντρο 2000 ατόμων

Όπως είναι λογικό, η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες συνέδρους, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον συνεδριακό τουρισμό στην Κρήτη. Η χωρητικότητά του θα είναι 2.000 ή και περισσότερα άτομα, κάτι που σημαίνει πρακτικά περισσότερους επισκέπτες στο νησί και μάλιστα υψηλής στάθμης.

Με δεδομένο το προφίλ των ανθρώπων που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε συνέδρια, αυτό “μεταφράζεται” σε επισκέπτες που όχι απλά πηγαίνουν σε ένα μέρος, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν, κάνοντας τα ψώνια τους, τρώγοντας ή ακόμα και διασκεδάζοντας στον ελεύθερο χρόνο τους. Η τόνωση στην τοπική οικονομία θα έχει ξεκινήσει, αν βεβαίως όλα πάνε καλά, ήδη με την υλοποίηση του έργου, καθώς αυτοί που θα εργαστούν για την κατασκευή του θα είναι ντόπιοι, τα υλικά θα προέλθουν από τοπικές επιχειρήσεις κ.λπ. Και μιλάμε για ένα κορυφαίο έργο, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα προσφέρει τα μέγιστα στην προβολή του νησιού μας και του ΙΤΕ ως σημαντικού επιστημονικού προορισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, το κλιμάκιο της ΕΤΕπ θα επισκεφτεί το Ίδρυμα στις 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τον φάκελο του έργου και αν εγκρίνει την πρόταση, θα δώσει τη χρηματοδότηση στην Περιφέρεια, ώστε να κατασκευαστεί το έργο. Το διεθνές αυτό συνεδριακό κέντρο θα λειτουργήσει αποκλειστικά για επιστημονικούς σκοπούς και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δύο μεγάλα αμφιθέατρα σε ένα κτήριο που θα αναπτύσσονται σε δύο ορόφους, με χωρητικότητα πέραν των 1.000 ατόμων το καθένα. Θα διαθέτει επίσης βοηθητικούς χώρους, όπως εστιατόριο, διοικητικές υπηρεσίες και άλλες απαραίτητες για τη λειτουργία του δομές. Ακόμη θα περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του παιδικό σταθμό για την υποστήριξη του κέντρου. Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη πρόταση προσεγμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Η δε κατασκευή του θα γίνει, αν φυσικά όλα πάνε καλά, σε οικόπεδο που έχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, για το οποίο μάλιστα έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

«Το έργο είναι ώριμο, αναπτυξιακό», σημείωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Ταβερναράκης.

Θα προσφέρει θέσεις εργασίας

«Θα προσφέρει θέσεις εργασίας, καθώς από εδώ θα αγοραστούν όλα, θα εργαστεί κόσμος για την κατασκευή του και η τοπική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα και από τη λειτουργία του. Είναι ένα έργο πνοής για το νησί», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου όταν το κλιμάκιό της επισκεφτεί το Ηράκλειο και τις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ για τον σκοπό αυτό.

neakriti.gr