Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής:  «Η ΣΚΙΑ» του Βαγγέλη Γιαννίση 

 

      Γράφει η Βασιλική Μολφέση  

 

Άλλη μια περιπέτεια για τον Ελληνοσουηδό αστυνομικό Άντερς Οικονομίδη αποτελεί το τέταρτο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση με τίτλο «Η ΣΚΙΑ». Όταν έξω από την πόλη Έρεμπρο ανακαλύπτεται ένα πτώμα, τόσο παραμορφωμένο που δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή του, ξεκινά μια καινούρια έρευνα αλλά και μια δύσκολη υπόθεση για τον Επιθεωρητή και την ομάδα του.

35769654_10204961617477081_8322607417950994432_n

Όσο προχωρά η έρευνα και όσο ο δολοφόνος φαίνεται να αφήνει τη σκιά του γύρω από τους αστυνομικούς, αλλά και τα φιλικά πρόσωπα του θύματος, τόσο η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον και ο αναγνώστης αγωνιά για την εξέλιξη της, την ταυτότητα του θύματος και τα αίτια της δολοφονίας μέχρι την τελευταία σελίδα. Τρομαχτικός ο δρόμος της ανακάλυψης του δολοφόνου αλλά και του πτώματος με μεγάλη έρευνα, συλλήψεις, δολοφονίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και τη μυρωδιά του θανάτου διάχυτη γύρω από τα πρόσωπα της υπόθεσης, δοσμένης με μια εξαιρετική πλοκή, θίγοντας έμμεσα και το ρατσιστικό στοιχείο και την καχυποψία των ντόπιων προς τις ξένες εθνικότητες, με αποτέλεσμα να στρέφεται στους αλλοδαπούς η υπόνοια για το δολοφόνο.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα των αστυνομικών που πλαισιώνουν τον επιθεωρητή αλλά και του ίδιου, αποκαλύπτοντας όμως τραγικά μυστικά και περιπέτειες του παρελθόντος τους, πολεμώντας τους φόβους, τον πανικό και τα άσχημα βιώματά τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα να είναι « εύθραυστη η ηρεμία στη ζωή τους, η ζωή ποτέ δεδομένη και η ευτυχία κάτι πρόσκαιρο». Ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα με τους ήχους της μουσικής black metall, διάφορα σχήματα τατουάζ εμπνευσμένα από την σκανδιναβική μυθολογία, ουσίες, αλκοόλ, έρωτες και πάθη.

Σε όλη την υπόθεση φαίνεται η αγάπη του συγγραφέα για την πόλη Έρεμπρο , «σε κάθε γωνιά της από το ιστορικό κέντρο μέχρι το γκέτο της Βιβάλα. Κάθε εκατοστό αυτού του τόπου κουβαλούσε τη δική του μοναδική ιστορία και την ιστορία των κατοίκων όσων έζησαν και όσων ζουν, με τα μοναδικά χειμερινά τοπία με τον παραμυθένιο λευκό μανδύα του χιονιού μέχρι τα πρωτοβρόχια της Άνοιξης».

Υπέροχες οι περιγραφές της πόλης αυτής και τα αξιοθέατα της, όπως το υπαίθριο μουσείο, που αποτελούνταν από κτίσματα ιστορικής σημασίας που μεταφέρθηκαν αυτούσια στην ειδυλλιακή τοποθεσία διπλά στο ποτάμι, στα σύνορα με το Σταντσπάρκεν, το μεγαλύτερο πάρκο του Έρεμπρο.