ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε

 

Το Γερμανικό Νεκροταφείο Μάλεμε (Deutscher Soldatenfriedhof in Maleme) βρίσκεται σε ύψωμα, 3 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό. Σε κοντινή απόσταση από το ύψωμα 107 και το αεροδρόμιο Μάλεμε που κατά την επιχείρηση των Γερμανών για κατάληψη της Κρήτης εκτυλίχθησαν σκληρές μάχες.
Στο κοιμητήριο αναπαύονται 4.465 Γερμανοί Στρατιωτικοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία 20 ετών ,που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και  αποτελούσαν τότε μέλη των ομάδων αλεξιπτωτιστών που έπεσαν στο νησί. Συντηρείται από την Υπηρεσία Μέριμνας Γερμανικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων.

Το Νεκροταφείο ιδρύθηκε το 1974 από τον πρώην Γερμάνο διοικητή Gericke. Στο χώρο αυτό έχουν ταφεί Γερμανοί στρατιώτες από όλη την Κρήτη

 

Το Γερμανικό στρατιωτικό  νεκροταφείο του Μάλεμε είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 2ου παγκοσμίου πολέμου στην Κρήτη.

Ιστορικά, το Μάλεμε είναι το πρώτο μέρος της Κρήτης που γνώρισε την μανία του κατακτητή στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, εξαιτίας της ύπαρξης του αεροδρομίου του.

Το αεροδρόμιο του Μάλεμε υπήρξε ο πιο στρατηγικός στόχος της Κρήτης για τους κατακτητές και έπρεπε να καταληφθεί για να προσγειώσουν τις δυνάμεις τους στο νησί.

Έπρεπε όμως πρώτα να εξουδετερωθούν τα αντιαεροπορικά που προστάτευαν το αεροδρόμιο από τον λόφο 107 που βρίσκεται λίγο νοτιότερα.
Αν έπεφτε ο λόφος 107 στα χέρια των εχθρών θα έπεφτε και το αεροδρόμιο και άρα και όλη η Κρήτη.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και η μάχη της 20ης και 21ης Μαϊου του 1941 έμεινε γνωστή στην ιστορία ως “Η Μάχη της Κρήτης”.

Battle of Crete

Σήμερα, στην έξοχη τοποθεσία ανάμεσα στα ελαιόδεντρα της πλαγιάς του λόφου 107 στο Μάλεμε και με θέα στον κόλπο των Χανίων και την χερσόνησο Ροδωπού…

Maleme War Cemetary

maleme german cemetary

wwii cemetary in maleme, chania, crete

…Βρίσκεται το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε όπου αναπαύονται οι 4.465 Γερμανοί στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους είκοσι χρονών, που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.

Maleme Grave