ΚΡΗΤΗ

Το Ηράκλειο τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

 • Σήμερα η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  Ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  Με σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα τιμηθεί και φέτος στο Ηράκλειο η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί.

  Η πόλη θα έχει σημαιοστολιστεί, ενώ παράλληλα θα φωταγωγηθούν δημόσια, δημοτικά καταστήματα, ΝΠΔΔ και τράπεζες κατά τις βραδινές ώρες. Ειδικότερα, στις 8 το πρωί της Κυριακής, πραγματοποίηθηκε επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (παρκάκι, στη συμβολή λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας).

  Στις 10 θα γίνει τέλεση μνημοσύνου στη μνήμη των πεσόντων και επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Στο ιστορικό-χρονικό των γεγονότων θα αναφερθεί ο συνταξιούχος της ΑΤΕ κ. Ιωάννης Μπρίμης.

  Ακολούθως, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τελετή στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (παρκάκι, στη συμβολή λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και ευρωβουλευτές, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, από τον Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου, από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, και τέλος από τα σωματεία Μικρασιατών, τις αναπηρικές και εφεδροπολεμικές οργανώσεις, και τις αντιστασιακές οργανώσεις που εδρεύουν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

  Εν συνεχεία, στις 8 το βράδυ, θα γίνει επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού. Στις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι βουλευτές Π.Ε. Ηρακλείου και ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ηρακλείου, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων, οι πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές, οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι Ηρακλείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο διοικητής 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρωτοδίκες, πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών, προϊστάμενοι ΝΠΔΔ, οργανισμών και τραπεζών, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αναπηρικών, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων, πρόξενοι, περιφερειακοί έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, πρόεδροι Επιμελητηρίων, πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων, πρόεδροι Ομοσπονδιών και εργατικών οργανώσεων, πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα ΜΜΕ και οι πολίτες.