ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Το μαγευτικό κεδρόδασος

 

Μεταξύ αμέτρητων παραλιών που έχει περιμετρικά το νησί μας συμπεριλαμβάνεται η προστατευόμενη θαυμάσια ως επί το πλείστον βραχώδης παραλία νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων, στα όρια της Δημοτικής Περιφέρειας Καντάνου – Σελίνου, με τη χαρακτηριστική ονομασία “Κεδρόδασος”, εξαιτίας των κέδρων που υπάρχουν στην περιοχή κοντά στη θάλασσα και που με τα φυλλώματά τους προσφέρουν δροσιά στους επισκέπτες.

 

  • Η απόσταση μέχρι και τον χώρο στάθμευσης του “κεδροδάσους” είναι 77 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Από εκεί μέχρι την παραλία αρχίζει το περπάτημα στο κατηφορικό μονοπάτι από άμμο και βότσαλο και που το μήκος του  είναι περίπου 700 μέτρα.

 

  • Το κεδρόδασος, όπως αναγράφει μια πληροφοριακή πινακίδα σε ταμπλό που υπάρχει στην αρχή του μονοπατιού, ανήκει στην περιοχή NATURA 2000 «Παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι Ακρωτήριο Κριός», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας. Σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, το “κεδρόδασος” είναι οικότοπος προτεραιότητας και ανήκει στις «παράκτιες αμμοθίνες κέδρων» με δύο είδη από αυτά τα δένδρα, το Juniperus macrocarpa και το Juniperus phoenicea.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Οι επισκέπτες αυτής της πανέμορφης αγνής περιοχής μέχρι να φτάσουν εκεί συναντούν αρκετές δυσκολίες με τον κεντρικό δρόμο από τη διασταύρωση της Χρυσοσκαλίτισσας προς Ελαφονήσι, για μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου που αρχίζει η διακλάδωση για το “κεδρόδασος”, επειδή αντί για πληροφοριακή πινακίδα υπάρχει ένας ξύλινος στύλος της Δ.Ε.Η. του οποίου έχουν βάψει μια λωρίδα κάθετη με κόκκινο χρώμα ως χαρακτηριστικό σημάδι της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσουν. Στη διαδρομή τώρα του αγροτικού δρόμου των 2.5 χιλιομέτρων που αρχίζει από το σημείο του βαμμένου στύλου και που περνά ανάμεσα από πολλά θερμοκήπια υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις χωρίς πινακίδες με κάποια πασσαλάκια καρφωμένα στη γη έχοντας πάνω τους μικρά κίτρινα σημαιάκια μ’ ένα βέλος που δείχνουν την υποτι

Εντύπωση για τους επισκέπτες προκαλεί η φυσική ομορφιά της περιοχής με τους κέδρους, την παραλία, τα μαύρα βράχια, τη λευκή άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά.

Επειδή η κατασκήνωση απαγορεύεται υποχρεώνει τους λάτρεις της φύσης να επισκέπτονται τον πανέμορφο αυτό τόπο με ολιγόωρες ή ολοήμερες εκδρομές. Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου του οποίου στην αρμοδιότητα ανήκει αυτός ο τόπος έχει υποχρέωση να τον προσέχει ιδιαίτερα τοποθετώντας μόνιμο φύλακα στην περιοχή