ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Το μακελειό στα Βορίζια. Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα που συγκλόνισε την Ελλάδα του ’50. Σε κατάσταση αμόκ αλληλοσκοτώνονταν. Έριξαν μέχρι και χειροβομβίδα (βίντεο… 

 

27 Αυγούστου 1955, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο χωριό Βορίζια ρέει άφθονο κρασί και τσικουδιά.

Η κρητική λύρα ηχεί και οι μαντινάδες συμπληρώνουν τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Κόσμος έχει συρρεύσει για τη γιορτή μέχρι που το γλέντι μετατράπηκε σε τραγωδία και η χαρά σε δυστυχία. Το ιστορικό του μακελειού στα Βορίζια ξεκίνησε όταν ο Μανούσος Εμμανουήλ Βεϊσάκης έσφαξε τον δασοφύλακα Γιάννη Φραγκιαδάκη.

Το θύμα καθόταν και διασκέδαζε σε κεντρικό καφενείο του χωριού μαζί με τους συγχωριανούς του. Είναι αμφίβολο αν πρόλαβε να αντιληφθεί ποιος και γιατί του επιτέθηκε. Χωρίς να προηγηθεί λογομαχία ο δράστης κάρφωσε ένα κρητικό μαχαίρι και όπως λένε οι μαρτυρες «του έκοψε το λάρυγγα».
Ο δασοφύλακας μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο σπίτι και μέσα σε λίγα λεπτά ξεψύχησε. Ο δράστης εκμεταλλεύτηκε τον πανικό που προκλήθηκε και κατάφερε να εξαφανιστεί χωρίς να συλληφθεί….

Το μακελειό στα Βορίζια...

Για μια ασήμαντη αγροτική ζημιά 

Σύμφωνα με το βούλεμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου όλα ξεκίνησαν από μια διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Το θύμα, που ήταν δασοφύλακας, παρατήρησε έναν συγχωριανό του ότι υλοτομεί παράνομα μέσα σε δημόσιο δάσος. Μπροστά στον κίνδυνο να καταγγελθεί για τα καυσόξυλα αποφάσισε να τον εξοντώσει. Όπως καταγγέλθηκε, παρακίνησε έναν συγγενή του να τον σκοτώσει. Υπήρξαν όμως και άλλες εκδοχές ως προς το κίνητρο του δράστη.

Ο Μανούσος Λεονταράκης, που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός, υποστήριξε ότι αφορμή για το έγκλημα στάθηκε το γεγονός ότι το θύμα δεν ανταπέδωσε τον χαιρετισμό στον ανηψιό του. Μια άλλη, τρίτη εκδοχή αρκετά πειστική, προκύπτει από τις μαρτυρίες των κατοίκων που έζησαν τη σφαγή: το έγκλημα διαπράχθηκε επειδή το θύμα απέτρεπε πελάτες από το καφενείο του δράστη.

Φαίνεται ότι το θύμα απευθύνθηκε σε μια παρέα που πήγαινε στο καφενείο του δράστη και τους κάλεσε να πιουν μαζί σε άλλο καφενείο. Τότε έβγαλε το μαχαίρι και του επιτέθηκε.

Η μαρτυρία του Αριστείδη Ζαχαριουδάκη απο τα Βορίζια στη Μηχανή του Χρόνου είναι αποκαλυπτική:… 

Η εκδίκηση για τον πρώτο φόνο

Η δολοφονία του Φραγκιαδάκη προκάλεσε ταραχή και φωνές από το πλήθος που διασκέδαζε έξω από το καφενείο. Τότε ξύπνησε η βεντέτα: πέντε λεπτά μετά την πρώτη δολοφονία, τρεις άνδρες έβγαλαν τα πιστόλια και άρχισαν να ρίχνουν, άλλος στον αέρα και άλλος στο ψαχνό. Όλοι τους ήταν συγγενείς του δασοφύλακα που είχε δολοφονηθεί. Ενοχοποιήθηκε ο Ζαχαρίας Χαραλαμπάκης, ανηψιός της συζύγου του δασοφύλακα, ο οποίος παραπέμφθηκε στο κακουργιοδικείο ως δολοφόνος του 18χρονου Μανούσου Βεϊσάκη.

Απανωτές δολοφονίες μέσα σε λίγα λεπτά

Το κακό δεν άργησε να τριτώσει. Η εκδίκηση για την πρώτη πράξη του δράματος συνεχίστηκε, καθώς ο Ιωάννης Δράκου Βεϊσάκης σκότωσε με πυροβόλο όπλο τον Μιχάλη Λεονταράκη. Ο δράστης κατηγορήθηκε αλλά στο δικαστήριο αθωώθηκε. Ο εισαγγελέας όμως αντέδρασε και ζήτησε να κηρυχθεί η ετυμηγορία τους πεπλανημένη….

Το βομβαρδισμένο χωριό των Βοριζίων 

Πριν ακόμη οι κάτοικοι του χωριού συνέλθουν από τους αλλεπάλληλους φόνους ο Θεοχάρης Γαλατίου Λεονταράκης για να εκδικηθεί τη δολοφονία του ξάδελφου του Μιχάλη Λεονταράκη, έσπευσε στο σπίτι του δολοφονημένου δασοφύλακα και έριξε μια χειροβομβίδα τύπου «Μιλς». Ο απολογισμός ήταν τραγικός: τρεις νεκροί και δεκατέσσερις τραυματίες, μερικοί από αυτούς ακρωτηρισάστηκαν φρικτά. Οι νεκροί: Μηλιά Χατζηδάκη, Ηρακλής Χαραλαμπάκης, Δόξα Χαραλαμπάκη. Οι τραυματίες: Αρτεμησία Φραγκιαδάκη, Αντώνιος Χατζηδάκης, Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, Γεωργία Φραγκιαδάκη, Κωνσταντίνος Καργάκης, Εμμανουήλ Φραγκουλιτάκης, Ευσεβία Φραγκουλιτάκη, Εμμανουήλ Χαραλαμπάκης, Αικατερίνη Φραγκιαδάκη, Μαρία Καργάκη, Αικατερίνη Χατζηδάκη, Ελευθερία Χατζηδάκη και Κλεάνθη Φραγκιαδάκη….

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ