ΔΙΑΦΟΡΑΚΟΣΜΟΣ

Το ουγγρικό χωριό με τους δικούς του κανόνες κατά των μουσουλμάνων, των γκέι και της πολυπολιτισμικότητας

«Αν είστε παράνομος μετανάστης και θέλετε να πάτε στη Γερμανία η Ουγγαρία είναι κακή επιλογή, το Asotthalom είναι η χειρότερη»

Σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, βρίσκεται το χωριό Asotthalom. Ίσως να αναφέρθηκε κάποιες φορές στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, καθώς το χωριό των 4.000 κατοίκων βρίσκεται στον ουγγρικό νότο, μία ανάσα από τα σύνορα με τη Σερβία.

Έτσι, πολύ κοντά του περνούσαν τα καραβάνια των ανθρώπων που βάδιζαν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς, επιμένοντας να φτάσουν στον «παράδεισο» της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης ακόμα και με τα πόδια, όταν αποκλείστηκαν από όλα τα υπόλοιπα μέσα.

Τώρα δεν είναι η τοποθεσία του Asotthalom αλλά οι επιλογές της δημοτικής αρχής που το φέρνουν στη δημοσιότητα. Όπως γράφει το BBC, στο χωριό απαγορεύτηκαν τα μουσουλμανικά ενδύματα και η πρόσκληση σε προσευχή. «Μπροστάρης» στον «πόλεμο κατά της μουσουλμανικής κουλτούρας», όπως τον αποκαλεί, το Asotthalom ελπίζει να προσελκύσει άλλους χριστιανούς Ευρωπαίους που αντιστέκονται στην πολυπολιτισμικότητα στις χώρες τους.

utoaospa1

«Πρωτίστως καλωσορίζουμε πολίτες από τη δυτική Ευρώπη – ανθρώπους που δεν θα ήθελαν να ζουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία» δηλώνει ο δήμαρχος του Asotthalom Laszlo Toroczkai στο βρετανικό δίκτυο.

«Δεν θα θέλαμε να προσελκύσουμε μουσουλμάνους στο χωριό. Είναι πολύ σημαντικό για το χωριό να κρατήσει τις παραδόσεις του. Η Ευρώπη είναι μικρή. Δεν μπορεί να δεχθεί δισεκατομμύρια ανθρώπων από την Αφρική και τη Νότια Ασία, όπου υπάρχει έκρηξη του πληθυσμού. Αυτό σύντομα θα οδηγούσε στην εξαφάνιση της Ευρώπης. Εάν έρχονταν εδώ πολλοί μουσουλμάνοι, δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη χριστιανική κοινότητα. Βλέπουμε μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες στη δυτική Ευρώπη που δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν και δεν θέλουμε να ζήσουμε κι εδώ την ίδια εμπειρία. Θα ήθελα η Ευρώπη να ανήκει στους Ευρωπαίους, η Ασία στους Ασιάτες και η Αφρική στους Αφρικανούς. Τόσο απλά» λέει.

fysr2

Την πλήρη διάψευση της επιθυμίας του πάντως την είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του αφού στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης έως και 10.000 άνθρωποι περνούσαν καθημερινά τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, μια ανάσα από το Asotthalom. Αυτόν τον διαχρονικό φόβο για το «ξένο» κεφαλαιοποίησε ο δήμαρχος εισάγοντας κανονισμούς αμφισβητούμενης νομιμότητας.

utoaospa3

Η τοπική νομοθεσία που πέρασε απαγορεύει μουσουλμανικά ενδύματα όπως το χιτζάμπ και την πρόσκληση σε προσευχή. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές για την αποτροπή ανέγερσης τζαμιών, παρότι στην κοινότητα ζουν σήμερα μόνο δύο μουσουλμάνοι. Ο δήμαρχος δεν ενοχλείται πάντως μόνο από τις διαφορετικές θρησκείες κι έτσι βρήκε την ευκαιρία κι έθεσε εκτός νόμου και τη δημόσια έκφραση τρυφερότητας από ομοφυλόφιλους. Το επιχείρημά του ήταν πως το χωριό θέλει να «υπερασπιστεί» τις παραδόσεις του.

«Υπερασπιζόμαστε τις ίδιες τις παραδόσεις μας. Το Assothalom έχει κανονισμούς που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα. Τους υιοθετήσαμε πριν από μερικές εβδομάδες» λέει ο εκλεγείς το 2013 δήμαρχος που είναι επίσης αντιπρόεδρος του ακροδεξιού ουγγρικού κόμματος Γιόμπικ.

Τα σχέδιά του σε σχέση με τις μουσουλμανικές παραδόσεις ο δήμαρχος τα είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Νοέμβριο, περιγράφοντάς τα ως «άμυνα απέναντι στην αναγκαστική μαζική επανεγκατάσταση μεταναστών από τις Βρυξέλλες». Το 2015 είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο προειδοποιώντας τους μετανάστες που έφταναν στην πόλη πως θα συλλαμβάνονταν και θα φυλακίζονταν.

Το βίντεο που παραπέμπει σε ταινία δράσης είναι μια οπτική επίδειξη δύναμης με αστυνομικούς να περιπολούν τα σύνορα με τη Σερβία με περιπολικά, μηχανές και άλογα. Στο τέλος προειδοποιούσε: «Αν είστε παράνομος μετανάστης και θέλετε να πάτε στη Γερμανία η Ουγγαρία είναι κακή επιλογή. Το Asotthalom είναι η χειρότερη».

Όπως σημειώνει το BBC, πολλοί Ούγγροι βουλευτές εκτιμούν πως οι κανονισμοί αυτοί δεν συμφωνούν με το ουγγρικό σύνταγμα και, στο πλαίσιο γενικής αναθεώρησης των νέων τοπικών νομοθεσιών, η κυβέρνηση θα τους εξετάσει στα μέσα του μήνα.

Παρά την πιθανή απουσία συνταγματικού ερείσματος, οι νέοι νόμοι τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από την ίδια την κοινότητα του Asotthalom. Μία κάτοικος χαρακτήρισε «πολύ τρομακτικό» το ότι έβλεπε «πλήθη μεταναστών να περνούν από το χωριό» πέρσι, καθώς διέσχιζαν τα σύνορα με τη Σερβία κι έμπαιναν στην Ουγγαρία. «Περνάω πολλές ώρες μόνη μου στο σπίτι με τα παιδιά μου και, ναι, υπήρξαν φορές που φοβόμουν» είπε.

utoaospa2

Οι δύο μουσουλμάνοι που ζουν στο χωριό, πάντως, δεν ήθελαν να μιλήσουν στο BBC φοβούμενοι πως θα στρέψουν πάνω τους την προσοχή. Άλλος κάτοικος είπε ωστόσο πως είχαν «πλήρως ενσωματωθεί» στην κοινότητα. «Δεν προκαλούν κανέναν. Δεν φορούν νικάμπ, δεν ενοχλούν τον κόσμο. Τους ξέρω προσωπικά, τα πάμε μια χαρά».

Ο δήμαρχος φιλοδοξεί το χωριό να αποτελέσει την προμετωπίδα αυτού που αποκαλεί «πόλεμος ενάντια στη μουσουλμανική κουλτούρα». Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους επί 24ώρου, κάτι που θεωρεί πως θα προσελκύσει λευκούς Ευρωπαίους που θα σκεφτούν να μετοικήσουν εκεί. Η χριστιανική οργάνωση Knights Templar International διαφημίζει σπίτια στο Asotthalom στη σελίδα της στο Facebook. Στα μέλη της συγκαταλέγονται ο Nick Griffin, πρώην ηγέτης του British National Party και ο πρώην ταμίας του κόμματος Jim Dowson.

utoaospa4

«Ο Jim Dowson ήρθε σε επαφή μαζί μου, επισκέφθηκε το Asotthalom μερικές φορές ιδιωτικά, για να ρίξει μια ματιά. Μαζί του ήρθε και ο Nick Griffin» λέει ο Toroczkai. Ο Griffin έχει περιγράψει την Ουγγαρία ως «ένα μέρος για να ξεφύγει κανείς από όλη την κόλαση που ετοιμάζεται να ξεσπάσει στη δυτική Ευρώπη». «Όταν όλα πάνε εντελώς στραβά στη Δύση, όλο και περισσότεροι θα μετακινηθούν προς την Ουγγαρία και η Ουγγαρία τους χρειάζεται αυτούς τους ανθρώπους».

fysr1

Οπότε δεν μπορεί παρά να διατυπωθεί και το ερώτημα εάν αυτό που επιχειρείται στο Asotthalom είναι να δημιουργηθεί ένα χωριό της «ανώτερης λευκής φυλής» (white supremacist village). «Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «λευκός»» απαντά ο Toroczkai στη δημοσιογράφο του BBC.

«Αλλά επειδή είμαστε πληθυσμός λευκών, Ευρωπαίων, χριστιανών, θα θέλαμε να παραμείνουμε έτσι. Αν ήμαστε μαύροι θα θέλαμε να παραμείνουμε ένα χωριό μαύρων. Αλλά αυτό είναι ένα δεδομένο και εμείς θέλουμε να το διατηρήσουμε».

 

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για την Ουγγαρία. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε στην ΕΕ πρόταση όλοι οι αιτούντες άσυλο στη χώρα να τίθενται αυτόματα υπό κράτηση για όλο το διάστημα της εξέτασης του αιτήματός τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Zoltán Kovács δήλωσε χαρακτηριστικά πως όποιος υποβάλλει αίτημα χορήγησης ασύλου στη χώρα θα κρατείται σε ‘καταφύγια’ για όσο διαρκεί η εξέταση του αιτήματός τους. «Κανένας μετανάστης, ούτε καν εκείνοι που έχουν ήδη κάνει αίτηση για άσυλο, δεν θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα μέχρι να υπάρξει νομική απόφαση για το εάν δικαιούται πολιτικό άσυλο, καθεστώς πρόσφυγα ή οτιδήποτε άλλο, οπότε δεν έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα» τόνισε.

Η Ουγγαρία ήρθε επανειλημμένως σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταναστευτική της πολιτική, με αιχμή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να υψώσει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία και να αρνηθεί να δεχθεί τις ποσοστώσεις για την κατανομή των αιτούντων άσυλο. Μετά την ανέγερση του φράχτη, η χώρα σχεδιάζει να προσλάβει από 6.000 έως 8.000 συνοριοφύλακες «για να συλλαμβάνουν όσους περνούν από το τείχος».

dfghjk

  • Το BBC απευθύνθηκε και στην Knights Templar International και στον Nick Griffin για συνέντευξη αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανείς από τους δύο.

 

newsbeast.gr