ΚΡΗΤΗ

Το πάρκο που θ’ αλλάξει την περιοχή

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα μεγάλο έργο στις δυτικές συνοικίες που αφορά στη διαμόρφωση ενός μεγάλου κοινόχρηστους χώρου, που μετατρέπεται σε πάρκο, η έκταση του οποίου θα καλύπτει 3,5 στρέμματα. Το έργο αφορά στην αξιοποίηση ενός μεγάλου ακινήτου επί της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων (απέναντι από την ΕΑΣΗ) και της οδού Σωπασή όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πνεύμονα πρασίνου, με υποδομές αναψυχής πολιτισμού και άθλησης.

 Το πάρκο που θ’ αλλάξει την περιοχή επί της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων (απέναντι από την ΕΑΣΗ) και της οδού Σωπασή
Αλλάζει όψη μια από τις πιο επιβεβαρυμένες περιοχές της πόλης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη, σύντομα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και η παρέμβαση να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στον μήνα. Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι επιτέλους τελείωσε όλη η γραφειοκρατία που έπρεπε να προηγηθεί ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό αυτό έργο, που έρχεται να αναβαθμίσει και να αλλάξει όψη σε μια περιοχή που έχει απόλυτη ανάγκη τέτοιας μορφής υποδομές.

Όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη περιοχή των δυτικών συνοικιών είναι εξαιρετικά επιβεβαρυμένη κυκλοφοριακά και την ίδια στιγμή ασφυκτιά πολεοδομικά από την έλλειψη οργανωμένων, ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν  ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης και για τους κατοίκους αλλά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 Το πάρκο που θ’ αλλάξει την περιοχή επί της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων (απέναντι από την ΕΑΣΗ) και της οδού Σωπασή
Με την αξιοποίηση του κοινόχρηστου χώρου διαμορφώνεται μια σημαντική έκταση που αποκτά παιδική χαρά, χώρους περιπάτου και άθλησης

Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, η παρέμβαση αφορά  στον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ 1214 στη συμβολή των οδών 62 Μαρτύρων, Ιωάννη Σωπασή και Αγίου Θωμά, απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Το οικόπεδο λόγω των υψομετρικών διαφορών θα διαμορφωθεί ουσιαστικά σε δύο επίπεδα με σχήμα τριγωνικό. Στο νέο πάρκο της οδού 62 Μαρτύρων θα διαμορφωθεί μία παιδική χαρά 176 τετραγωνικών μέτρων στη βορειοδυτική πλευρά του χώρου, που θα συμμορφώνεται με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Το πάρκο που θ’ αλλάξει την περιοχή επί της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων (απέναντι από την ΕΑΣΗ) και της οδού Σωπασή
Ανάπλαση σε μια από τις πιο επιβαρυμένες πολεοδομικά και κυκλοφοριακά περιοχές των δυτικών συνοικιών δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου

Περιμετρικά της παιδικής χαράς θα διαμορφωθούν κτιστά παγκάκια για τους συνοδούς των παιδιών, ενώ θα δημιουργηθεί επίσης μια μεγάλη πέργκολα 14 μέτρων. Μία ακόμα μεγάλη πέργκολα, συνολικού εμβαδού 85 τετραγωνικών, θα διαμορφωθεί στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου, η οποία και θα αποτελεί σημείο συνάντησης και ανάπαυσης για τους πολίτες.

Μία μικρή πλατεία με πατημένο χώμα, deck και χαλίκι θα διαμορφωθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου, η οποία προβλέπεται να αξιοποιηθεί για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη πλατεία θα έχει άμεση πρόσβαση από την οδό Σωπασή. Το σημείο λόγω των υψομετρικών διαφορών προσφέρεται για τη δημιουργία κερκίδων που θα έχουν θέα προς τη θάλασσα.

 Το πάρκο που θ’ αλλάξει την περιοχή επί της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων (απέναντι από την ΕΑΣΗ) και της οδού Σωπασή

Στη βόρεια πλευρά, που τέμνεται από τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, διαμορφώνεται ένα μεγάλο σιντριβάνι που θα περιλαμβάνει πίδακες νερού και θα έχει βάθος 50 εκατοστά.

Για την υπόλοιπη περιοχή προβλέπονται χώροι πρασίνου με χρήση σημαντικού αριθμού δέντρων, θάμνων, αρωματικών φυτών, καθώς και μικρότερες πλατείες με παγκάκια ως σημεία συνάντησης.

.patris.gr