ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Το πανέμορφο Αστρίτσι… από ψηλά (βίντεο)

 

Το Αστρίτσι είναι οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στην επαρχία Πεδιάδας, κτισμένος σε υψόμετρο 410 μ. Οι κάτοικοι (385 το 2001) ασχολούνται κυρίως με την ελαιουργία. Παράγει σουλτανίνα, σταφύλια, εσπεριδοειδή , δημητριακά και κηπευτικά. Ανήκει από το 1998 στο Δήμο Καζαντζάκη. Απέχει 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.

Ιστορικά στοιχεία
Στα αρχαία χρόνια στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχε το Διατόνιον αρχαιότατη πόλη. Αναφέρεται και σε πινακίδες Γραμμικής γραφής Β΄ της Κνωσού.

Στο Αστρίτσι το 1981 βρέθηκε θησαυρός 34 χάλκινων νομισμάτων τα οποία γράφουν την αινιγματική όπως λένε λέξη, ΑΡΙΑΙΩΝ. Στη συνθήκη ασυλίας της Μιλήτου, με τρεις ομάδες κρητικών πόλεων, οι Αριαίοι ανήκουν στη συμμαχία των Γορτυνίων. Είχαν, λοιπόν, κάποιο Κοινό. Μια από τις πόλεις αυτής της ομάδας (Κοινού) πιθανότατα βρίσκεται στη θέση Κεφάλα [1], στο χωριό Αστρίτσι Ηρακλείου.

Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος αρχαιοδίφης και φιλέλληνας Πολ Φορ (Paul Faure, γενν. το 1916-) ή Παύλος Φοράκης, όπως αυτοαποκαλείται, η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, αλλά η πρώτη αναφορά στο σημερινό οικισμό συναντάται στην ενετική απογραφή του 1583. Στον Καστροφύλακα< [2] το 16ο αιώνα το χωριό (Astrizzi) αναφέρεται ότι είχε 112 κατοίκους. Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται με 23 χαράτσια ενώ σε αυτήν του 1881 καταγράφεται μόνο ένας χριστιανός έναντι 232 μουσουλμάνων. Στη θέση Ρεματιάς Κήπων, μήκους 2,5χλμ., υπάρχουν βυζαντινά κτίσματα, μεταξύ των οποίων υδραγωγείο που λειτουργεί και ερειπωμένες[3] ενετικές εκκλησίες.

Βίντεο: Νίκολαος Σωμαράκης

http://www.ekriti.gr