ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας»-Γουργούθακας σημαίνει χαράκι, εντός του οποίου συλλέγεται βρόχινο νερό, από το οποίο πίνουν τα ζώα.

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό σε βάθος σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδος και το δεύτερο στα Βαλκάνια. Η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται μόνο από έμπειρους σπηλαιολόγους (και τα δεύτερα και τρίτα μεγαλύτερα σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδας ανήκουν και πάλι στην Κρήτη – . Ο Γουργούθακας βρίσκεται στην τοποθεσία «Ατζινές» των Λευκών Ορέων και ανατολικά της κορυφής του Αγίου Πνεύματος, στην περιφέρεια της κοινότητας Μελιδονίου Αποκορώνου.

Το σπηλαιοβάραθρο ανακαλύφθηκε μόλις το ‘90 από τη Γαλλική Σπηλαιολογική Αποστολή Catamaran. Η ίδια ομάδα αυτή, μετά από αρκετές προσπάθειες κατάφερε μόλις τον Αύγουστο του 1998, να φθάσει στο πυθμένα του σε βάθος –1208m, όπου βρίσκεται ένα όμορφο “σιφώνι” (μικρή λίμνη με νερό). Ακόμη και από εκεί υπάρχει η δυνατότητα κατάδυσης για την περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις για μια είσοδο που βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά, γεγονός που θα αυξήσει το βάθος του ακόμη περισσότερο.

.cretanbeaches.