ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας: Πότε καταστρώθηκε και από ποιους! (Εικόνα)

Τα Βαλκάνια πάντοτε ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις επεδίωκαν τον έλεγχό τους.

Το σχέδιο «Ανασυγκρότησης των Συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανικών  Χωρών», αποκαλύπτει «Μυστικό έγγραφο της CIA και της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών – BND», όπως γράφει η σερβική εφημερίδα Κουρίρ.

Ο Γραμματέας της CIA  το είχε χαρακτηρίσει ως ‘εμπιστευτικό’ και φέρεται να  συντάχθηκε στο Μόναχο το 1977, σε μια συνάντηση πρακτόρων της αμερικανικής CIA και της γερμανικής BND.

Το σχέδιο προέβλεπε τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλα μπλοκ.

Το ένα θα ήταν υπό γερμανική επιρροή και το άλλο θα ήταν υπό αμερικανική επιρροή. Και αν αναλογισθούμε τη σημερινή κατάσταση, όλα συνέβησαν όπως αναφέρει το σχέδιο, τονίζει η σερβική εφημερίδα.

Το έγγραφο το οποίο πρωτο -δημοσιεύθηκε από την British Telegraph, δείχνει ότι η CIA και η BND χωρίζουν τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας σε τρεις αποικίες ή περιοχές ενδιαφέροντος.

Ο διαμελισμός

Ένα παρόμοιο μοτίβο διαίρεσης έγινε κατά τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι μεγάλες δυνάμεις θα μοιράζονταν τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ως εξής:

Η Σλοβενία, η ηπειρωτική Κροατία, η Ίστρια, η βόρεια και δυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα γίνονταν μέρος της γερμανικής ζώνης επιρροής, ενώ η Δαλματία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, μέρος της Ράσκας, η Κοιλάδα του Πρέσεβο και η πΓΔΜ θα ανήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα βρίσκονταν άμεσα υπό την επιρροή της, η Βοϊβοντίνα  και το νότιο Βανάτο θα ανήκε στην Ουγγαρία και θα ήταν υπό την εξουσία της.

Η Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος θα είχε τα σημερινά εδάφη αλλά χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρο το νότιο τμήμα της Σερβίας, αλλά και χωρίς τη Βοϊβοντίνα που θα ήταν ουγγρικό προτεκτοράτο.

Η CIA είχε προγραμματίσει να διαμελίσει τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του  ’70, 10 χρόνια πριν από το θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ήδη από το προηγούμενο έτος, τα παλιά έγγραφα της CIA έχουν αποχαρακτηρισθεί και τα διάφορα σχέδια και σενάρια είναι πλέον προσβάσιμα στο κοινό, αλλά και σε ιστορικούς και δημοσιογράφους, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: echedoros