ΚΡΗΤΗ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Λύση με φοιτητικά χωριά σε Βούτες και Γάλλο!

 

Πρότυπα φοιτητικά χωριά με εκατοντάδες κατοικίες, καταστήματα και χώρους άθλησης οραματίζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις εγκαταστάσεις του στις Βούτες και στον Γάλλο.

Χθες η Σύγκλητος του Ιδρύματος ενέκρινε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη των οικισμών και να προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας. Η προθεσμία που έχει οριστεί για την εκπόνηση της μελέτης είναι ο Απρίλιος του 2019.

Το παραπάνω έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο αρμόδιος αντιπρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Δραγασάκη, δύο μόλις μέρες μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις εστίες στις εγκαταστάσεις της Κνωσού.

Ο αντιπρύτανης  Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρει στην «Π» πως η μελέτη θα προβλέπει τη δημιουργία εκατοντάδων φοιτητικών κατοικιών, θα έχει τη μορφή ενός χωριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του κάμπους.

«Ο στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν ζωή στον χώρο αυτό και τις απογευματινές ώρες, ακόμα και όταν δεν έχουν μαθήματα.

Θα υπάρχουν οι υποδομές για να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες των φοιτητών, όπως μαγαζιά και αθλητικοί χώροι, υπηρεσίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των φοιτητών. Δε θα χρειάζεται, για παράδειγμα, να πάει κανείς στο Ηράκλειο για να αγοράσει ένα μπουκάλι γάλα» περιγράφει.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα που, αν το πετύχουμε, θα γίνει ένα πρότυπο που πιθανόν να ακολουθηθεί και από άλλα πανεπιστήμια» αναφέρει ο κ. Τσακαλίδης.

Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν στον χώρο θα καταβάλλουν ενοίκιο στο Πανεπιστήμιο και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του φοιτητικού χωριού.

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο.

Ανάλογα, λειτουργεί και το κυλικείο στην Ιατρική και στα κτήρια του Φυσικού.

Η μελέτη που θα εκπονηθεί θα πει τι είναι βιώσιμο, πόσος αριθμός κλινών μπορούν να γίνουν σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, το κόστος που θα έχει, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη συγκοινωνία των φοιτητών.

Καταμερισμός κτηρίων

Η Σύγκλητος αποφάσισε χθες και το πώς θα γίνει ο καταμερισμός των “λευκών κτηρίων” σε Βενιζέλειο νοσοκομείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ουσιαστικά, επικυρώθηκε ό,τι είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς τις προηγούμενες βδομάδες.

Το Βενιζέλειο λαμβάνει 450 τμ στο ισόγειο της ροτόντας, μία έκταση μικρότερη από εκείνη που κατείχε στα προκάτ αλλά θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του, μέχρι να υλοποιηθεί η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Η εφορία θα συνεχίσει να έχει ένα μικρό κομμάτι στο ισόγειο του μεσαίου κτηρίου, ενώ η υπόλοιπη έκταση, πάνω από 1.000 τμ, θα δοθεί στο Μουσείο, μέχρι να μετεγκατασταθεί στις Βούτες.

Ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει πως επειδή τα κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια θα πρέπει να γίνουν ορισμένες ενέργειες, για να εξασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας

.patris.gr