ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Το Φαράγγι Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά φαράγγια όλης της Κρήτης. Η είσοδός του βρίσκεται στο ομώνυμο, έρημο σήμερα χωριό στο δυτικό άκρο του οροπεδίου της Ανώπολης Σφακίων, κάτω από τους επιβλητικούς και συμπαγείς όγκους των ψηλότερων κορυφών των Λευκών Ορέων.

 

Κοντά στην είσοδο του φαραγγιού βρίσκεται η σιδερένια γέφυρα Bailey, η οποία ενώνει την Ανώπολη με την Αράδαινα και το μικρό οικισμό του Αγίου Ιωάννη δυτικότερα. Πρόκειται για την ψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα και τη δεύτερη ψηλότερη στην Ευρώπη για άλματα με ελαστικό σχοινί (bungee jumping).

 

Το φαράγγι της Αράδαινας έχει μήκος περίπου 5,5 χιλιόμετρα και τα εντυπωσιακά τοιχώματά του υψώνονται κάθετα για πολλές δεκάδες μέτρα. Για την κατάβασή του χρειάζονται 2,5 με 3 ώρες και η πεζοπορική διαδρομή χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας. Στην κοίτη αλλά και στα ψηλά τοιχώματά του φυτρώνει πλήθος από δέντρα και άλλα ενδημικά φυτά ενώ στα βράχια βρίσκουν καταφύγιο αγριοκάτσικα, μικρά θηλαστικά και πολλά σπάνια πτηνά.

Παλαιότερα η διάσχισή του ήταν δύσκολη υπόθεση μιας και το δρόμο έκοβε ένας κατακόρυφος βράχος, για την ανάβαση του οποίου χρησιμοποιούσαν μια ασταθή σιδερένια σκάλα. Σήμερα στη δυτική πλαγιά του φαραγγιού έχει δημιουργηθεί μονοπάτι για την ασφαλέστερη και ευκολότερη διάβαση του σημείου αυτού. Η διάσχισή του μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερη όμως προσοχή το φθινόπωρο και το χειμώνα, αφού οι βροχοπτώσεις μετατρέπουν την κοίτη του σε ορμητικό χείμαρρο.

Το φαράγγι καταλήγει μέσα από τη στενή χαρακτηριστική σχισμή της εξόδου του, στη μοναχική και όμορφη παραλία που σχηματίζεται στον όρμο Μάρμαρα. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί με βάρκα ή με τα πόδια να κατευθυνθεί στον ήσυχο παραλιακό οικισμό Λουτρό (1 ώρα πεζοπορία) ή στη Χώρα Σφακίων (1,5 ώρα πεζοπορία).

http://www.destinationcrete.gr/