ΔΙΑΦΟΡΑ

Το χειρότερο μνημόνιο

Είθισται οι κυβερνήσεις, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, να δηλώνουν ότι παρέλαβαν από τους προηγούμενους «καμένη γη». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέτυχε το ακατόρθωτο.

Δεν αφήνει απλώς καμένη γη, χάνοντας όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες από το 2015 και μετά, αλλά επιπλέον υπονομεύει όλες τις προοπτικές της χώρας, υπογράφοντας επώδυνα μέτρα και για τα προσεχή τέσσερα χρόνια, ενώ βάζει ενέχυρο την κρατική περιουσία για 25 δισ. ευρώ, μέσω Υπερταμείου.

ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ πρόγραμμα, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα με διαδικασίες εξπρές, προβλέπει συνολικά μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ από το 2019 μέχρι και το 2022. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το μεσοπρόθεσμο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αφορά στην επόμενη τετραετία, όταν δηλαδή το κυβερνών σήμερα κόμμα θα έχει απομακρυνθεί από την εξουσία, είναι χειρότερο από κάθε άλλο μνημονιακό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2020, χρονιά δηλαδή που με βεβαιότητα δεν θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τα μέτρα φθάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ το 2019 θα περικοπούν κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι και το 2022 θα μειώνονται περίπου κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Με άλλα λόγια, η «σφαγή» των συνταξιούχων θα είναι άγρια, την ώρα που το Μαξίμου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς λένε το παραμύθι ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθούν τις μειώσεις.

Επίσης, οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν μέσω της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 κατά 2 δισ. ευρώ, πλήττοντας ακόμα και τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ.

ΟΣΟ ΓΙΑ τα περίφημα αντίμετρα, είναι σαφές ότι πρόκειται για κωμωδία. Εκτός εάν οι συνταξιούχοι θα νιώσουν ικανοποιημένοι, επειδή η μείωση των συντάξεών τους θα αναπληρωθεί από μέτρα που υποτίθεται ότι έχουν προβλεφθεί για επενδύσεις, απασχόληση και πρόνοια. Προφανώς, θα χρειαστούν πρόσθετες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των νέων αποδοχών τους.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση Τσίπρα, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, δένει πισθάγκωνα τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Οι πιστωτές κλείνουν τα μάτια στη γιγάντωση της δημόσιας διοίκησης στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, μεταθέτουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετά, όταν ο κ. Τσίπρας θα αποτελεί παρελθόν. Αντί δηλαδή να εφαρμόσουν μέτρα νωρίτερα και να είναι πιο ήπια, τα παραπέμπουν στο μέλλον και τα κάνουν πιο επαχθή.

Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ του επίμαχου νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, είναι δεδομένη από τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουμε και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως, ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρωθυπουργός όχι μόνο της καμένης γης αλλά και αυτός που θα έχει δηλητηριάσει τις προοπτικές της οικονομίας και θα έχει θέσει τη χώρα μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής