ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Τρία χωριά εμπειρία στην Κρήτη

Όποιο μέρος της Κρήτης και να επισκεφτεί κανείς, μόνο εντυπωσιασμένος μπορεί να μείνει. Άλλωστε, πρόκειται για έναν προορισμό που ξέρει πώς να καλομαθαίνει τους επισκέπτες του, μαγεύοντάς τους τόσο με τα υπέροχα τοπία του, όσο και με την απλόχερη φιλοξενία των ντόπιων και τις αυθεντικές εμπειρίες που τους προσφέρουν.

Παρακάτω ακολουθούν τρία χωριά- πραγματική εμπειρία ζωής σε όσους το βάλουν στο πρόγραμμα και καταφέρουν κάποια στιγμή να τα επισκεφτούν, έστω και μία φορά στην ζωή τους.

Μαργαρίτες, Ρέθυμνο

Οι Μαργαρίτες «ανθίζουν» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο. Ο πολιτιστικός πλούτος, το ευχάριστο κλίμα, η εύφορη και πλούσια γη συνθέτουν το ψηφιδωτό της μακραίωνης ιστορίας τους, καθώς ο οικισμός άκμαζε ήδη από το τέλος του Βυζαντίου και την αρχή της Ενετοκρατίας.

Χαρακτηρίζεται το χωριό των πιθαράδων, αφού η αγγειοπλαστική παράδοση και δημιουργία των κατοίκων του είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του.

Εδώ, θα περπατήσετε σε δρομάκια με μεγάλες πήλινες γλάστρες –τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες– έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους. Στο Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

Αρχάνες, Ηράκλειο

Βραβευμένες για την οικιστική τους ανάπτυξη, οι Αρχάνες είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό καλαίσθητων σπιτιών, μουσείων με ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων και εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτηρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών. Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, η πόλη αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό.

Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό –και βραβευμένο– κρασί. Εκτός από τη γνωστή και φημισμένη κρητική φιλοξενία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και τη φύση της περιοχής. Πεζοπορία στον θρυλικό Γιούχτα –το οποίο μοιάζει να έχει τη μορφή του Δία που κοιμάται– αλλά και στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσα από το Συλλαμιανό φαράγγι.

Μηλιά, Χανιά

Εναλλακτικές διακοπές με πρωταγωνιστή την ηρεμία και την χαλάρωση μακριά από όλους και απ’ όλα, λοιπόν, μπορεί να απολαύσει κανείς στη Μηλιά. Πρόκειται για έναν αναπαλαιωμένο οικισμό στο δυτικό τμήμα του νομού Χανίων, σε απόσταση 54 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σε υψόμετρο 500 μ. σε μια τοποθεσία μέσα στη φύση της επαρχίας Κισσάμου, είναι χτισμένη σε πλαγιά βουνού και περιβάλλεται από ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και διασχίζεται από ένα μικρό ρυάκι. Τα 13 σπιτάκια του χωριού είναι χτισμένα με πέτρα και ξύλο, πάνω στα ερείπια παλιότερων αγροτικών κατοικιών, και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα.

Η διαμονή στη Μηλιά μυεί τον επισκέπτη στη φιλοσοφία του αγροτουρισμού, καθώς εδώ συμμετέχει στις εργασίες του αγροκτήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής του. Οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται από ντόπιες πηγές και το ρεύμα παράγεται από ηλιακή ενέργεια. Στο εστιατόριο παρασκευάζονται κρητικές γεύσεις βασισμένες σε πρώτες ύλες από τον βιολογικό κήπο, κρέατα παραγωγής των ιδιοκτητών καθώς και τοπικά προϊόντα από τις γύρω περιοχές.